Фото : Bundeswehr/Dana Kazda

Канада передасть танки Leopard Україні: оголошено кількість

Канада передасть Україні важкі танки Leopard 2. Йдеться про чотири бойові машини німецького виробництва.

Таку заяву у четвер, 26 січня, зробила міністр оборони Канади Аніта Ананд на брифінгу.

"Я оголошую, що Канада надасть Україні чотири основні бойові танки Leopard 2 у найближчі тижні. Це оголошення разом із допомогою наших союзників і партнерів значно допоможе Збройним Силам України в їхній героїчній боротьбі за захист свободи й суверенітету їхньої нації", — сказала Ананд.

За словами Ананд, Leopard 2 дозволять Україні деокупувати більше власних територій і захистити людей від жорстокої агресії РФ.

"Ці танки готові до бою і будуть передані протягом найближчих тижнів. Ми також розгорнемо певну кількість військовослужбовців Збройних сил Канади для навчання українських солдатів необхідним навичкам із цією технікою у процесі координації із союзниками", — уточнила очільниця канадського Міноборони.

Також Ананд зазначила, що в Канади на озброєнні перебувають всього 82 танки Leopard 2. Це пояснює той факт, що Україні буде передано всього чотири з них.

Нагадаємо, уряд Німеччини погодив передачу Україні танків Leopard 2 і дозволяє реекспорт іншим країнам. Йдеться про одну роту танків Leopard 2 (14 одиниць техніки) з власних запасів Німеччини.

Також повідомлялось, що європейські союзники обговорюють спільну передачу Україні загалом 80 основних бойових танків Leopard 2. Деякі з них надійдуть на озброєння ЗСУ вже у березні.

Світ, 26.01.2023 21:05