Ентоні Блінкен. Джерело: мережа X

США розпочали консультації з Китаєм та Індією щодо загроз космічної ядерної програми Росії

Сполучені Штати Америки звернулися до Китаю й Індії стосовно розробки Росією ядерної космічної зброї. Вашингтон сподівається, що Пекін та Нью-Делі можуть вплинути на Москву.

Про це повідомив The New York Times. За даними видання, державний секретар США Ентоні Блінкен на Мюнхенській конференції зустрівся зі своїми китайськими й індійськими колегами.

Журналісти зазначили, що Блінкен під час розмови "був максимально відвертим", оскільки будь-яка ядерна детонація в космосі призведе до знищення не лише американських супутників, а й супутників Китаю й Індії.

Американські чиновники й аналітики вважають, що застосування такої зброї може вивести з ладу глобальні системи зв'язку, що призведе до збоїв у роботі у всіх сферах від служб екстреної допомоги до мобільного зв'язку.

Крім того, уламки від вибуху дуже ускладнять навігацію або взагалі зроблять її неможливою для всіх супутників.

Медійники також додали, що залишається невідомим, якою інформацією Блінкен поділився з Китаєм та Індією. Але деякі представники розвідки США виступали проти того, щоби надавати іншим країнам розвідувальні дані, інші ж — закликали передати вдосталь відомостей, щоби "переконати у серйозності загрози".

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що Росія розробляє ядерну космічну зброю, яка завдяки енергетичній хвилі під час вибуху може вивести з ладу величезну кількість комерційних і урядових супутників. Аналітики CNN пояснили, що знищення супутників вплине на мобільний зв'язок, оплату рахунків, роботу інтернету тощо.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.02.2024 12:57