Фото ілюстративне. Джерело: armyinform

Велика небезпека для світу: чим загрожує розробка Росією ядерної космічної зброї

Росія розробляє ядерну космічну зброю, яка завдяки енергетичній хвилі під час вибуху може вивести з ладу величезну кількість комерційних і урядових супутників.

Відповідну статтю на цю тему опублікував CNN. Аналітики видання пояснили, що знищення супутників вплине на мобільний зв'язок, оплату рахунків, роботу інтернету.

Голова Комітету з питань розвідки Палати представників Майк Тернер заявив, що "має інформацію про серйозну загрозу національній безпеці". Вже у п'ятницю голова Білого дому Джо Байден підтвердив, що той мав на увазі нову російську ядерну протисупутникову зброю, але офіційні особи наполегливо відмовлялися обговорювати це питання через суворо засекречений характер розвідувальних даних.

За інформацією адміністрації Байдена, зброя все ще перебуває на стадії розробки та не виведена на орбіту. Водночас її застосування перетне небезпечний рубікон в історії ядерної зброї та може спричинити надзвичайні порушення в повсякденному житті.

"Цей вид нової зброї, відомий військовим космічним експертам як ядерний ЕМІ, створить імпульс електромагнітної енергії та потік високозаряджених частинок, які прорвуться крізь космос і виведуть з ладу інші супутники, що обертаються навколо Землі", — зазначено в статті CNN.

Байден зауважив, що жодної ядерної загрози у світі немає. Все, що робить Росія, пов'язане з космосом і може завдати шкоди лише супутникам. Міністерство оборони та розвідувальна спільнота роками відстежували зусилля Росії з розробки широкого спектра протисупутникових озброєнь, в тому ж числі й ЕМІ. Нещодавно країна-терорист досягнула прогресу в розробці ядерного електромагнітного імпульсу — спорідненої, але набагато тривожнішої технології.

Неназваний американський чиновник пояснив журналістам, що розробка космічної ядерної зброї не є новою концепцією та сягає корінням кінця холодної війни. Водночас побоювання пов'язані з тим, що зброя може вивести з ладу значну частину певних орбіт, створивши мінне поле з виведених з ладу супутників, що "виявиться небезпечним для будь-яких нових, які ми можемо спробувати запустити для заміни або ремонту нинішніх".

Наразі запитання полягає в тому, чи здатна ядерна зброя вплинути на супутники GPS і ядерні супутники управління та контролю, які працюють на вищій орбіті, ніж величезне сузір'я комерційних і урядових супутників, що проносяться на низькій навколоземній орбіті. За словами колишнього високопосадовця Пентагона, все залежатиме від того, наскільки близько вони до ЕМІ, наскільки вони старі та наскільки сильним буде вибух.

На думку експертів, космічна ядерна зброя може мати потенціал для знищення мегасузір'їв малих супутників, таких як Starlink компанії SpaceX, який успішно використовується Україною у війні з Росією.

Це майже напевно стане "зброєю останньої надії" для Росії, оскільки це також завдасть шкоди будь-яким російським супутникам, що також перебувають у цьому районі.

"Залишається незрозумілим, наскільки добре розвинена ця технологія. За останні роки Росія мала низку публічних скандалів, пов'язаних з її ядерними технологіями. 2019 року семеро росіян загинули в ядерній аварії, яка сталася, коли Москва намагалася підняти крилату ракету з ядерним двигуном, що впала в Біле море під час невдалого випробування", — розповіли в CNN.

За словами представників адміністрації Байдена, запуск Росією ядерної космічної зброї стане першим в історії порушенням Договору про космос 1967 року, який забороняє розміщення зброї масового знищення в космічному просторі.

"Це стало би порушенням Договору щодо космосу, який підписали понад 130 країн, в тому числі й Росія", — заявили в адміністрації американського президента.

Нагадаємо, що декілька днів тому президент США Джо Байден доручив своїй адміністрації провести перемовини з Кремлем у питанні щодо можливого випробування ядерної зброї у космосі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.02.2024 10:38