Джейк Салліван. Джерело: Facebook

Росія хоче вивести ядерну зброю у космос: у США занепокоєні через "загрозу нацбезпеки"

Радник Білого дому з національної безпеки та провідні законодавці на Капітолійському пагорбі спробували пом'якшити стурбованість громадськості після того, як голова комітету Палати представників із розвідки попередив про "загрозу національної безпеки", пов'язану з "дестабілізаційним іноземним військовим потенціалом". Йдеться про бажання Російської Федерації вивести ядерну зброю у космос.

Про це йдеться у статті ABC News.

Два джерела, знайомі з обговореннями на Капітолійському пагорбі, заявили, що розвіддані пов'язані з бажанням Росії відправити ядерну зброю до космосу. Йдеться не про те, щоб скинути ядерну зброю на Землю, а швидше про її можливе використання проти супутників. Проте "це дуже тривожно і дуже делікатно", заявило одне джерело, назвавши це "великою справою".

Не торкаючись цієї теми, кілька членів Конгресу швидко назвали проблему серйозною, не викликавши при цьому суспільної тривоги.

"Ми збираємося працювати разом над розв'язанням цього питання, як ми займаємося всіма делікатними питаннями, які засекречені", — заявив речник Палати представників Майк Джонсон журналістам у Капітолії в середу вдень.

Член палати представників Джим Хаймс, демократ з Коннектикуту і високопоставлений член комітету з розвідки Палати представників, повторив це у своїй заяві, назвавши попередження "значним", але "не приводом для паніки".

"Що стосується того, чи можна розсекретити більше інформації з цього питання, це обговорення, що стоїть, але це не та дискусія, яку слід вести публічно", — сказав Хаймс.

Раніше в середу республіканець від Огайо Майк Тернер, голова комітету Палати представників з розвідки, заявив у своїй заяві, що його комісія "надала всім членам Конгресу інформацію щодо серйозної загрози національній безпеці".

"Я прошу президента Байдена розсекретити всю інформацію щодо цієї загрози, щоб Конгрес, адміністрація та наші союзники могли відкрито обговорити дії, необхідні для реагування на цю загрозу", — сказав Тернер.

Він сказав, що надає інформацію з цього питання у безпечному місці всім членам Палати відповідно до правил палати. У листі, надісланому членам Конгресу від Тернера та Хаймса, який отримав ABC News, вказується, що загроза пов'язана з "дестабілізаційним іноземним військовим потенціалом, про який мають знати всі політики Конгресу".

Своєю чергою радник Білого дому національної безпеки Джейк Салліван заявив на брифінгу в середу, що він уже запланував секретну зустріч з керівництвом Конгресу ще до запиту Тернера. Репортери кілька разів тиснули на Саллівана щодо запиту розвідки, але він відмовився конкретно сказати, чи зустріч у четвер обговорюватиме повідомлену загрозу.

Він також відмовився надати додаткову інформацію про це, за винятком того, що загалом "американці розуміють, що у світі існує ціла низка загроз та викликів, з якими ми стикаємося кожного божого дня", таких як тероризм.

"Я впевнений, що президент Байден у тих рішеннях, які він приймає, буде забезпечувати безпеку американського народу", — сказав Салліван.

Він також наголосив, що цього тижня вже звернувся до "Банди восьми", — маючи на увазі лідерів обох партій в обох палатах Конгресу та високопосадовців розвідки, — щоб запропонувати себе для особистого брифінгу. 

"І насправді ми завтра запланували брифінг для чотирьох членів Палати представників "Банди восьми". Тому я трохи здивований, що конгресмен Тернер вийшов сьогодні", — сказав він.

Салліван також сказав, що Білий дім "пішов далі й більш творчо і стратегічно підійшов до розсекречення розвідувальних даних у національних інтересах Сполучених Штатів, ніж будь-яка інша адміністрація в історії".

"Я особисто звернувся до "Банди восьми". Насправді це дуже незвичайно для радника з національної безпеки. Я зробив це, щоб організувати зустріч... Ми поговоримо про це завтра. Більше я нічого не скажу", — сказав Салліван.

Раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що російському диктатору Володимиру Путіну не варто думати про ескалацію за межами України. Країни Альянсу повинні зробити главі Кремля чіткий сигнал.

Також Єнс Столтенберг повідомляв, що Північноатлантичний альянс повинен бути готовим до протистояння з Російською Федерацією. Агресія Москви може тривати десятиліттями, тому союзники повинні збільшити оборонну промисловість.

За даними Міжнародного інституту стратегічних досліджень, агресія Російської Федерації проти України стимулювала зростання глобальних витрат на оборону на 9% до рекордних 2,2 трильйона доларів. Водночас на країни-члени Північноатлантичного альянсу припадає половина цієї суми.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 14.02.2024 22:55