Фото: Офіс президента

У НАТО заявили, що російська агресія може тривати десятиліттями

Північноатлантичний альянс повинен бути готовим до протистояння з Російською Федерацією. Агресія Москви може тривати десятиліттями, тому союзники повинні збільшити оборонну промисловість.

Таку заяву зробив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, пише Welt.

"НАТО не шукає війни з Росією. Але ми повинні підготуватися до протистояння, яке може тривати десятиліттями", — зазначив генсек.

Столтенберг зауважив, що у разі перемоги глави Кремля Володимира Путіна в Україні немає гарантії, що агресія РФ не пошириться на інші країни.

"Стримування працює, лише якщо воно викликає довіру", — сказав генсек НАТО.

Посадовець закликав союзників по Альянсу збільшувати виробництво зброї та кількість замовлень для оборонних компаній Європи, оскільки у країнах з ринковою економікою виробникам потрібні підписані контракти для нарощування виробництва.

"Це означає перехід від повільного виробництва в мирний час до швидкого, як це необхідно під час конфлікту", — сказав генсек.

Столтенберг також підкреслив, що Путін готує економіку своєї країни до тривалої війни.

Раніше повідомлялось, що Північноатлантичний альянс активно готується до липневого саміту, що відбудеться у Вашингтоні. Однією з головних тем зустрічі буде продовження підтримки України у її боротьбі проти російської агресії.

Нагадаємо, у серпні голова Верховної Ради Руслан Стефанчук обговорив із делегацією об'єднання парламентаріїв держав-членів Європейського Союзу шлях України до НАТО. Українська сторона сподівається отримати кінцеву відповідь щодо цього питання до Вашингтонського саміту НАТО.

Також 11 жовтня у Брюсселі відбулося засідання Ради Україна — НАТО. У ході засідання на рівні міністрів оборони обговорювались питання довготермінової взаємосумісності, боротьби з корупцією та підготовки до другої зими в умовах війни.

Додамо, раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг обіцяв, що Північноатлантичний альянс розпочне реалізовувати оборонні заходи, які були погоджені у липні цього року. Водночас НАТО спрямує Україні більше військової допомоги. Столтенберг також заявив, що НАТО збільшить кількість військ на східному фланзі Альянсу до 300 тисяч солдатів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.02.2024 11:15