Фото: Facebook Оксена Лісового

Міністр освіти пояснив, чому МОН наказало писати "Російська Федерація" з великої літери

Міністр освіти й науки Оксен Лісовий пояснив, чому МОН випустило наказ про написання назви "Російська Федерація" з великої літери в документі, який стосується освіти українських дітей за кордоном. Це є вимога нормопроектування.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Що таке Росія і хто такі росіяни, мені добре відомо з досвіду моєї сімʼї, власного досвіду та досвіду моїх побратимів. Буквально з нуля", — зазначив міністр.

Зокрема, він наголосив, що правопис "РФ" із великої літери — помилка, але вимога нормопроєктування. Без такого виправлення Мінʼюст не зареєстрував би наказ МОН, який визначає особливості навчання українських школярів, що наразі перебувають за кордоном.

"А саме — створюємо умови для зменшення навантаження на маленьких українців, які перебувають за кордоном і зобов’язані відвідувати там місцеві школи. Дозволяємо вивчення лише українознавчого компонента у новостворених дистанційних класах", — пояснив Лісовий.

Також він зазначив, що Україна однозначно переможе.

"Не лише в документах, і не лише ворога зовнішнього", — додав він.

Варто зазначити, що у березні 2022 року відомий український філолог, педагог, дослідник та популяризатор рідної мови Олександр Авраменко порадив українцям писати слова "росія", "путін" та "московія" з маленької літери. Також він наполегливо рекомендував використовувати нове правило, аргументуючи це тим, що всі перераховані вище значення є синонімами фашизму.

Нагадаємо, у Росії ухвалили закон, згідно з яким громадяни РФ в окремих сферах не можуть вживати більшість іноземних слів. Мовляв, ці слова не відповідають нормам літературної російської мови.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 08.09.2023 20:18