Ракети ATACMS. Джерело: Вікіпедія

США вже таємно передали Україні ATACMS, ЗСУ навіть встигли застосували нову зброю, — ЗМІ

Сполучені Штати Америки в березні таємно надали Україні далекобійні ракети ATACMS. Збройні сили України застосували їх проти росіян минулого тижня.

Таку інформацію оприлюднили журналісти агенції Reuters. За їхньою інформацією, далекобійні ракети включили в пакет військової допомоги Україні на суму 300 мільйонів доларів, який президент США Джо Байден затвердив 12 березня. Однак невідомо, скільки ракет передано в тому пакеті допомоги.

Медійники Reuters зазначили, що ракети вперше застосували зранку 17 квітня по аеродрому в Криму приблизно за 165 кілометрів від української лінії фронту.

Вони додали, що використання Росією балістичних ракет дальнього радіуса дії, які надала Північна Корея, проти України в грудні та січні призвело до зміни поглядів у США. Також одним із чинників зміни поглядів стали атаки Росії на важливу інфраструктуру в Україні. Чиновник на умовах анонімності пояснив, що США попереджали Росію про ці речі, але окупанти не послухалися їх.

У січні американські військові розпочали купувати в компанії Lockheed-Martin нові ракети, тож побоювання щодо зниження боєздатності армії США в разі передання Україні ATACMS не справдилися.

Президент Джо Байден зустрівся зі своєю командою з національної безпеки в середині лютого та погодився прийняти одностайну рекомендацію від своїх радників відправити ракети в Україну. В обговоренні взяли участь радник президента з національної безпеки Джейк Салліван, міністр оборони Ллойд Остін, держсекретар Ентоні Блінкен і голова Об'єднаного комітету начальників штабів Чарльз Браун.

Проблемою залишалося фінансування, але в березні вдалося знайти гроші та передати Україні ракети. У Reuters зауважили, що Байден порадив своїй команді включити до нього ATACMS, але робити це таємно, щоби зберегти оперативну безпеку й елемент раптовості для України.

У Міноборони США заявили, що ракети далекого радіусу дії ATACMS прибули до України на початку цього місяця відповідно до вказівки президента Байдена про постачання Києву довгоочікуваних ракет. Представник Пентагона Гаррон Гарн повідомив, що Байден таємно схвалив постачання ракет. Їх включили до березневого пакета допомоги. Джерела видання CNN вказують, що в межах нового пакета допомоги також очікується постачання ATACMS в більшому обсязі.

Нагадаємо, в понеділок, 22 квітня, стало відомо, що президент України Володимир Зеленський та президент США Джо Байден домовилися про постачання далекобійних ракет ATACMS. Це стало одним із підсумків сьогоднішньої розмови президентів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.04.2024 21:21