Ракети ATACMS. Джерело: Вікіпедія

У США визначилися, коли передавати Україні ракети ATACMS великої дальності

Сполучені Штати Америки передадуть Україні ракети ATACMS в новому пакеті допомоги. Це буде версія більшої дальності, яка може досягати 190 миль (305 кілометрів).

Про це повідомив CNN. Журналісти зазначили, що США в межах нового пакета, ймовірно, вперше надішлють Україні ракети ATACMS великої дальності або армійські тактичні ракетні системи.

Минулої осені США вперше відправили в Україну варіант ракетної системи середньої дальності ATACMS, яка може досягати близько 100 миль (160 кілометрів), тоді як версія більшої дальності може досягати 190 миль (305 кілометрів).

Американські медійники додали, що новий пакет нададуть за механізмом PDA — тобто зброя Україні постачатиметься із запасів американської армії, що є найшвидшим із доступних шляхів.

"Під час брифінгів у Конгресі протягом останніх тижнів представники адміністрації зазначили, що США, ймовірно, вперше надішлють Україні ATACMS великої дальності як частину нового пакета допомоги", — йдеться в статті CNN.

Представник Білого дому відмовився коментувати зміст пакета журналістам, що все відбудеться якомога швидше.

"США готові швидко надіслати військову допомогу Україні для задоволення її нагальних потреб у сфері бойових дій та протиповітряної оборони, щойно законопроект пройде Сенат, і його підпише президент", — сказав неназваний представник Білого дому.

Що відомо про ATACMS

ATACMS — американський оперативно-тактичний ракетний комплекс з балістичною ракетою. Для запуску ракет призначені пускові установки M142 HIMARS, M270 MLRS та MARS II. Різні модифікації ATACMS мають дальність від 165 до 310 км. Поки що Україна отримувала до HIMARS снаряди, які б'ють на 70-80 км. ЗСУ використовують HIMARS для ударів по складах, штабах та інших цілях у тилу росіян.

Нагадаємо, раніше в CNN повідомили з посиланням на власні джерела, що зараз більшість озброєнь із нового пакету допомоги США вже розміщено в Німеччині та Польщі. Тож це значно прискорить доставлення військової допомоги в Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.04.2024 22:52