Джо Байден і Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Зеленський домовився з Байденом про постачання ATACMS в Україну

Президент України Володимир Зеленський та президент США Джо Байден домовились про постачання далекобійних ракет ATACMS. Це стало одним із підсумків сьогоднішньої розмови президентів.

Про це Володимир Зеленський розповів під час традиційного вечірнього відеозвернення.

За його словами, з Байденом обговорено питання захисту України від російських атак. Зокрема, постачання засобів протиповітряної оборони Patriot для захисту Харкова. Він зауважив, що Україна працює зі своїми партнерами для збільшення захисту від терору Росії.

"Потрібно завдавати максимальних уражень усьому, що Росія використовує як базу для терору і для своєї воєнної логістики. Я вдячний усім у світі, хто готовий нам із цим допомагати, і ми працюємо з нашими американськими партнерами заради збільшення наших можливостей", — зазначив український президент.

Зеленський також назвав чотири ключові пріоритети — захист неба, сучасна артилерія, далекобійність і щоб пакети американської підтримки прибули якнайшвидше.

"Сьогоднішній результат — у домовленостях про ATACMS для України всі крапки розставлені. Дякую, пане Президенте! Дякую, Конгресе! Дякую, Америко", — наголосив український президент.

Як відомо, вперше Україна запросила у США передачу далекобійних ракет ATACMS ще 2023 року. Вже у жовтні минулого року ЗСУ завдали ракетного удару по аеродромах у Бердянську та Луганську. Тоді у Росії скаржилися, що для цього залучили ракети ATACMS. Пізніше Білий дім підтвердив передачу Україні ракет, але з дальністю до 165 кілометрів. Варто зауважити, що про ATACMS вказано й у тексті ініціативи щодо фінансування допомоги Україні від спікера Палати представників Майка Джонсона.

Сполучені Штати Америки готують чергову військову допомогу Україні. Цього разу новий пакет стане потужнішим і більшим, ніж зазвичай.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.04.2024 23:18