Фото: depositphotos

The New York Times: США тиснули на Україну щодо закону про мобілізацію

Сполучені Штати здійснювали тиск на українську владу щодо ухвалення нового закону про мобілізацію. Це відбувалось на тлі погодження Конгресом США нового пакету військової допомоги.

Про це повідомляє The New York Times.

Видання нагадує, що за останні тижні українські чиновники зробили кілька кроків, щоб поповнити лави армії, виснаженої більш ніж двома роками виснажливих боїв. Уряд ухвалив новий закон про мобілізацію, спрямований на збільшення чисельності військовослужбовців, і посилив прикордонне патрулювання для затримання ухилянтів.

Наразі чиновники переслідують чоловіків, які вже покинули країну. Цього тижня уряд оголосив, що українські посольства призупинили видачу нових паспортів та надання інших консульських послуг чоловікам призовного віку, які проживають за кордоном. Чоловікам віком від 18 до 60 років було заборонено залишати країну після початку російського вторгнення у 2022 році, але деякі перебували за кордоном до того, як набуло чинності, а інші з того часу поїхали нелегально.

Уряд заявив, що призупинивши консульські послуги, він відповів на вимоги справедливості у суспільстві. Нові правила діятимуть доти, доки 18 травня не набуде чинності новий закон про мобілізацію. Міністерство закордонних справ України заявило, що все ще опрацьовує деталі того, які послуги надаватимуться після набрання чинності ширшим законом про мобілізацію, але його послання було зрозумілим: якщо ви здорові та можете боротися, повертайтеся додому і вступайте в армію.

Критики кажуть, що цей крок може зрештою посіяти розбіжності між українцями вдома та за кордоном, але не вплине на прагнення до збільшення кількості солдатів. Близько 860 тисяч українських чоловіків зараз проживуть за межами країни у Європейському Союзі.

Прагнення повернути солдатів в Україну є частиною ширших зусиль щодо термінового набору нових солдатів, оскільки Росія прагне використати свою перевагу в озброєнні та чисельності на східному фронті. У деяких районах росіяни перевершують українців за чисельністю більш ніж у сім разів.

Коли американські офіційні особи чинили тиск на законодавців у Вашингтоні, щоб вони надали Україні більше військової допомоги, вони також чинили тиск на уряд у Києві, щоб він розв'язав проблеми з його проектом.

Джеймс О'Браєн, помічник держсекретаря США у справах Європи та Євразії, під час візиту до Києва цього тижня зазначив, що мобілізаційні зусилля країни є настільки ж важливими для стабілізації фронту та перелому ходу війни, як і артилерія.

"Україні необхідно переконатися, що вона має людей, необхідних для боротьби", — сказав він на прес-конференції.

Відсутність ясності щодо того, як здійснюватиметься ця політика, посилила гарячі дебати всередині України щодо цього заходу. Багато солдатів на фронті, у тому числі десятки тисяч, які билися практично без відпочинку понад два роки, вважають це правило справедливим та чесним кроком.

Особливе занепокоєння викликають хлопчики-підлітки, яких батьки вивезли їх за кордон заради їхньої безпеки, коли почалася війна, і яким відтоді виповнилося 18 років. За новим законом їм, можливо, доведеться повернутися до України для отримання паспортів і тоді їх можуть не випустити з країни.

У МЗС заявили, що нададуть додаткові роз'яснення щодо порядку отримання консульських послуг, щоби не залишити сотні тисяч українських чоловіків за кордоном у стані невизначеності.

Нагадаємо, 16 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію. Він вступить в дію через місяць.

Раніше в The New York Times з’явилася стаття про те, що в Україні демографічна криза загрожує мобілізації. Чоловіки віком від 18 до 30 років — це представники найменш численного покоління за всю історію незалежності країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.04.2024 21:23