Фото ілюстративне. Джерело: detector.media

У Верховній Раді готові вже цього тижня проголосувати за закон про мобілізацію: основні положення документа

Верховна Рада України планує завтра розпочати розглядати законопроект про мобілізацію. А вже в четвер, 11 квітня, за нього можуть остаточно проголосувати.

Про це повідомив "РБК-Україна" з посиланням на власні джерела. Вони зазначили, що профільний комітет близько 22 години тільки закінчив засідання й ухвалив висновок щодо законопроекту більшістю голосів.

На засіданні також були присутні заступник міністра оборони Катерина Черногоренко і двоє представників Генштабу Збройних сил України.

За словами співрозмовників журналістів, найбільше дискусій викликало вилучення норм про звільнення з військової служби та ротацію військовослужбовців. Проти виступили представники "Європейської Солідарності", "Батьківщини" та "Голосу". Джерела видання спрогнозували, що Рада може розпочати розгляд документа вже завтра. Ймовірно, за нього проголосують уже в четвер.

"Ми зараз просто не можемо дозволити собі проводити демобілізацію в той час, як Росія мобілізує сотні тисяч людей на рік. Це буквально шлях до капітуляції в нинішніх умовах. Цю ідею першою принесла Мар'яна Безугла, і вона знайшла підтримку", — наголосив один зі співрозмовників журналістів.

Він припустив, що головнокомандувач Збройних сил України Сирський, очевидно, розуміє, що це зараз неможливо зробити.

"Проблема в тому, як це все комунікувалося: спочатку робимо, в останній момент — не робимо. І сьогодні Кабмін десь о 13 годині тільки зміг зібратися та підтримати звернення до Ради, щоб урегулювати це питання окремо", — підсумувало джерело медійників.

Деякі положення законопроекту про мобілізацію

  • Громадяни, які перебувають на військовому обліку, в добровільному порядку можуть зареєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного чи резервіста. Це право, а не обов‘язок.
  • Під час проведення мобілізації чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ і предʼявляти його на вимогу представника ТЦК або поліцейського. Процес перевірки документів може фіксуватися на камеру або телефон. У прикордонній смузі та на пунктах пропуску через державний кордон військово-обліковий документ може вимагати предʼявити прикордонник.
  • Отримати документи в закордонних дипломатичних установах України військовозобов'язані віком від 18 до 60 років зможуть тільки за наявності в них військово-облікових документів.
  • Паспорт і закордонний паспорт військовозобов'язані також зможуть оформити, якщо матимуть при собі військово-облікові документи.
  • Для ухилянтів від мобілізації передбачається покарання у вигляді тимчасового обмеження на керування транспортними засобами — за рішенням суду.
  • Замість строкової планується запровадити базову військову службу. Її проходитимуть громадяни від 18 до 25 років. Вони зможуть самостійно обрати період проходження служби до досягнення 24-річного віку.
  • Обовʼязкової мобілізації жінок не планується. Вони підлягають взяттю на військовий облік, якщо придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і здобули медичну або фармацевтичну освіти. жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу під час воєнного стану в добровільному порядку.

Як відомо, мобілізацію в Україні оголосили після масштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року. Тоді ж запровадили воєнний стан. І мобілізацію, і воєнний стан вже продовжували декілька разів, останнім часом на 90 днів, до 13 травня 2024 року.

Нагадаємо, що Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони забрав положення щодо демобілізації та ротації військовослужбовців з урядового законопроекту про мобілізацію. Зараз його готують до другого читання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.04.2024 22:59