Фото: detector.media

У Раді пропонують заборонити держорганам мати акаунт в Telegram

Народний депутат від "Голосу", голова комітету Верховної ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявив, що представникам державних органів та місцевої влади в Україні необхідно заборонити мати профілі у Telegram.

В ефірі телемарафону нардеп прокоментував проект закону №11115, який нещодавно був поданий до парламенту та передбачає регулювання діяльності платформ спільного доступу до інформації в Україні, зокрема, сюди ж відноситься і Telegram.

За словами нардепа, на сьогодні достеменно не відомо кому належать активи Telegram. Відтак, на запит Нацради з радіомовлення та телебачення месенджер має показати свою систему власності.

"Якщо вона прозора і там немає ФСБшних хвостів та китайських спецслужб, якщо ж вона не покаже систему власності, то отримає статус системи з непрозорою системою власності", — розповів він.

Натомість, на думку Юрчишина, поки не буде перевіреної інформації щодо активів месенджера, держоргани України не повинні мати там своїх акаунтів.

"Тобто там не може бути акаунтів державних органів, представників органів самоврядування чи національних представників влади", — сказав нардеп.

Політик пояснив, що внаслідок таких обмежень громадяни зможуть зробити власний вибір, чи і далі користуватися Telegram, якщо держава заявить, що месенджер, "щось приховує".

"Тому для користувачів соцмережі, навіть якщо після прийняття закону Телеграм буде визнано непрозорою мережею, нічого не зміниться. Крім того, щоб там не буде умовно кажучи, акаунта ГУР", — заявив Юрчишин.

Нагадаємо, 25 березня у Верховній Раді зареєстрували законопроект №11115, яким пропонується врегулювати роботу Telegram в Україні. Головна мета законопроекту — створення ефективного законодавства, яке б дозволяло забезпечити реалізацію прав на свободу вираження поглядів, і одночасно захищало національні інтереси України та права користувачів медіасервісів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.03.2024 19:09