Фото: росЗМІ

У Росії розсилатимуть електронні повістки та обмежать виїзд з країни: ЗМІ назвали дату

Вже з 1 листопада в Російській Федерації почнуть розсилати електронні повістки та обмежать військовозобов'язаним право виїзду з країни.

Про це повідомляє "Медуза".

За даними джерела, 27 квітня російський уряд опублікував постанову про правила роботи двох електронних баз даних — Єдиного реєстру військового обліку та пов'язаного з ним реєстру повісток. На цей документ чекали з весни 2023 року, коли в Росії були прийняті поправки про електронні повістки.

Реєстр військового обліку запрацює з 1 листопада 2024 року. У ньому зберігатимуться докладні звіти про військовозобов'язаних. Повідомлення про потрапляння до реєстру та всі зміни в ньому (наприклад, про відправлення повістки) надходитимуть на "Держпослуги".

Повістки будуть розміщені в реєстрі повісток. Коли це станеться, військовозобов'язаний отримає повідомлення на "Держпослугах" (одночасно йому надішлють паперовий порядок денний). Не пізніше ніж через сім днів порядок денний буде вважатися врученим — і автоматично почнуть запроваджуватися пов'язані з ним заборони.

Перша заборона — на виїзд із Росії (він почне діяти одразу після того, як повістку вважатимуть врученою). Якщо призовник не прийде у військкомат протягом 20 днів, йому також заборонять реєструвати індивідуальному підприємцю, ставати самозайнятим, проводити операції з нерухомістю, керувати автомобілем та брати кредити.

Зараз військовозобов'язані можуть виїжджати з Росії, оскільки військкомати та прикордонна служба не мають каналу обміну інформацією. Із запуском реєстру ті, кому направили повістку, не зможуть залишити країну до явки у військкомат. Ще вони не зможуть оформити закордонний паспорт, наголошує "Рух свідомих відмовників".

Якщо військовозобов'язаний захоче змінити свої дані у реєстрі військового обліку, військкомат перевірятиме їх. До закінчення перевірки інформація, подана військовозобов'язаним, вважатиметься неперевіреною. Вважається, що це збільшить термін відповідей під час спроби внести зміни до своїх даних військового обліку.

Ухилитися від призову та мобілізації після запуску реєстру військового обліку стане складніше. При цьому є сумніви, що бази ФСБ, Федеральної податкової служби та інших відомств встигнуть синхронізувати з реєстром у заявлений термін.

Нагадаємо, раніше очільник Головного управління розвідки України Кирило Буданов заявляв, що у Російській Федерації не припинялись мобілізаційні заходи з початку повномасштабного вторгнення в Україну. Щомісяця країна-агресор мобілізує щонайменше 30 тисяч осіб.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.04.2024 18:51