Дмитро Лубінець. Джерело: ombudsman.gov.ua

У Росії заявили, що провели переговори з Україною щодо повернення дітей: Лубінець відреагував

У середу, 24 квітня, росЗМІ, посилаючись на російську дитячу омбудсменку Львову-Бєлову, заявили про те, що Україна та Росія нібито провели переговори за посередництва Катару про повернення депортованих дітей. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець спростував цю інформацію.

Український омбудсмен в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявив, що українська сторона повертає дітей з депортації за сприяння партнерів, зокрема Катару. Лубінець наголосив, що жодних прямих переговорів із Росією не було.

"Повернення українських дітей та перемовини з Росією відбуваються при посередництві Катару та катарських дипломатів. Жодних прямих перемовин з російською делегацією сьогодні не відбувалося", — зазначив він.

Також він поінформував, що перебуває в Катарі. Там Лубінець зустрівся з Державним міністром з питань міжнародного співробітництва Лолвою Рашид Аль-Хатеру.

"Саме безпосередньо за сприяння Катару Україна повернула українських дітей. Також в Катарі перебуває група повернутих дітей, які разом з батьками проходять психологічну реабілітацію. Україна продовжує повертати дітей, проте за сприяння партнерів", — додав він.

Депортація українських дітей

Після окупації території України у 2022 році російські загарбники активно вивозили дітей на територію Росії та Білорусі, де на неповнолітніх українців чекали центри перевиховання та загроза всиновлення до російських родин.

Так, частина викрадених дітей була відправлена на територію РФ і Криму, де діє мережа центрів перевиховання українських дітей. За твердженням окупантів, їх відправляли в дитячі "табори" за згодою їх батьків, проте відомі численні випадки примусу.

Викрадення дітей розглядає Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Суд раніше видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна і дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової, яких вважають причетними до злочину.

Нагадаємо, 19 квітня Мінреінтеграції спільно із громадською спілкою "Українська мережа за права дитини" повернули з Росії 17-річну Мирославу. Півтора року тому всупереч власному бажанню дівчинку відправили із тимчасово окупованої території навчатися в Росію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 24.04.2024 21:30