Фото: Жозеп Боррель. Джерело – eeas.europa.eu

У ЄС пояснили, чому не можна порівнювати атаки по Ізраїлю та Україні

На думку високого представника Європейського Союзу із зовнішньої політики та політики безпеки Жозепа Борреля, ситуацію в Україні та Ізраїлі не варто порівнювати. У державі на Близькому Сході розташовані військові бази країн НАТО.

Таку заяву Боррель зробив 16 квітня на прес-конференції за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу, пише "Європейська правда".

Дипломат підкреслив, що ситуація, коли країни Заходу допомогли Ізраїлю збити іранські ракети та безпілотники, та ситуація з атаками Росії в Україні, — це "дві відмінні речі, які не можна порівняти".

Боррель нагадав, що в Ізраїлі існує багаторівнева система захисту повітряного простору "Залізний купол", і для розгортання аналогічної ППО в Європі знадобилося б багато часу та фінансових ресурсів, яких наразі немає.

"По-друге, під час іранської атаки ракети пролітали над військово-повітряними базами, які належать Франції, США та Йорданії. І вони також захищали свої бази. В Україні цього немає. Там немає військово-повітряних баз, які належать США, Британії чи Йорданії", — наголосив високий дипломат ЄС.

Водночас Боррель заявив, що вважає необхідним для країн Євросоюзу зміцнювати спроможності української протиповітряної оборони.

"У понеділок, коли зустрічатимуться міністри оборони (країн-членів ЄС, — ред.), сподіваюсь, що в нас будуть досить конкретні зобов’язання в цьому напрямку", — заявив раніше Боррель під час прес-конференції.

Атака Ірану на Ізраїль: що відомо

Увечері в суботу, 13 квітня, Іран запустив по території Ізраїлю сотні безпілотників у відповідь на ракетний удар по іранському консульству в Дамаску.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що Ізраїль готовий до прямого нападу й відповість тим же. Ізраїльські військові ідентифікували вже понад 100 іранських дронів. Там також заявили про збиття балістичних ракет на підльоті до країни.

Times of Israel з посиланням на "12 канал" повідомив, що Ізраїль також почав перехоплювати іранські безпілотники над Йорданією та Сирією. За даними ABC News, Іран міг запустити близько 150 ракет — 80 штук у першому запуску і близько 70 — у другому

Генсек ООН Антоніу Гутерреш засудив напад Ірану на Ізраїль. Він закликав до негайного припинення бойових дій, висловивши глибоку тривогу щодо можливості руйнівної ескалації у всьому регіоні.

Своєю чергою США планують притягнути Іран до відповідальності. Також президент Джо Байден готує розмову з Нетаньягу на тлі ударів Ірану по Ізраїлю. Водночас Палата представників Сполучених Штатів Америки наступного тижня терміново розгляне проект закону із допомогою Ізраїлю через атаку Ірану.

Нагадаємо, про те, що Іран завдасть удару по Ізраїлю, повідомлялося ще кілька днів тому західними ЗМІ. Вказувалося про ракетну або дронову атаку на військові та урядові об'єкти в країні.

Своєю чергою міністерство закордонних справ Німеччини звернулося до своїх громадян, які наразі перебувають в Ірані, та закликало їх негайно покинути країну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 16.04.2024 22:53