Фото: TrueUA

Як швидко отримати компенсацію за пошкоджене або зруйноване житло за програмою "єВідновлення"

В Україні власники зруйнованого чи пошкодженого внаслідок російських атак житла матимуть змогу отримати компенсацію від держави за програмою "єВідновлення".

Голова комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голову партії "Слуга народу" Олена Шуляк розповіла, як швидко отримати кошти від держави.

Вона нагадала, що компенсацію за програмою "єВідновлення" можна отримати лише у тому випадку, коли документи права власності на житло внесені до Державного реєстру речових прав. 

"Програма "єВідновлення" працює, коли вся інформація про житло внесена до реєстру. Зробити це можна там, де людині зручніше — через ЦНАП, державного реєстратора або нотаріуса", — пояснила Шуляк.

За її словами, наразі вже близько дві тисячі нотаріусів долучені до програми "єВідновлення".

"У них є доступ до реєстрів і вони працюють по всій Україні. На порталі "Дія" можна подивитися, де знаходиться найближчий нотаріус, який внесе документи на право власності до реєстру", — підкреслила нардепка.

Шуляк наголосила, що програма компенсацій ефективно працює, станом на сьогодні кошти на виплати є. Крім того, за її словами, з виплатами допомагають міжнародні структури.

"До програми "єВідновлення" долучилися наші міжнародні партнери. Майже 200 мільйонів доларів надає Світовий банк на виплати за пошкоджене житло. Також Банк розвитку Ради Європи надає 100 мільйонів євро на виплати за зруйноване житло. Це гарний показник і шанс долучати до програми інших міжнародних партнерів", — підсумувала очільниця профільного парламентського комітету.

Нагадаємо, 31 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон, згідно з яким українцям повертають гроші за ремонт зруйнованого житла. А з 27 грудня розпочали виплачувати компенсації.

Додамо, на початку січня в Україні відбулася перша реалізація житлового сертифіката за програмою "єВідновлення". Сім'я з Гостомеля, яка втратила будинок через повномасштабне вторгнення Росії в Україну, обрала для купівлі будинок у Бучі Київської області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 04.05.2024 04:21