Фото: TrueUA

Програма "єВідновлення": в Україні спростили процедуру отримання компенсації за зруйноване житло

Українцям спростили процес анулювання права власності на знищене внаслідок великої війни житло. Це допоможе пришвидшити процедуру отримання коштів за програмою "єВідновлення".

Про це повідомила прес-служба Мінцифри.

"Реалізувати житловий сертифікат "єВідновлення" тепер набагато легше. Після бронювання житлового сертифіката потрібно припинити право власності на знищений об’єкт. За відгуками перших власників нового житла, цей етап займав найбільше часу та зусиль. Допомагаємо людям — спрощуємо процедуру", — зазначили у відомстві.

Відтепер для припинення права власності на знищений об’єкт нерухомості достатньо витягу з Реєстру пошкодженого та знищеного майна, який можна отримати в нотаріуса чи місцевій раді. Цей документ потрібен, якщо після обстеження зруйнованого житла комісія не видала копію акта.

У Мінцифри пояснюють, що замість копії акта можна отримати витяг з Реєстру пошкодженого та знищеного житла. Це можна зробити:

  • у будь-якого нотаріуса, який має доступ до Реєстру;
  • у місцевій раді, де розташований знищений об’єкт нерухомості.

"Припинити право власності на знищене житло потрібно не раніше ніж ви отримаєте житловий сертифікат і забронюєте по ньому кошти, але до того, як ви укладете угоду купівлі-продажу", — додали в прес-службі.

Як скористатися програмою "єВідновлення"?

Для того, щоб придбати нове житло замість зруйнованого, необхідно:

  • подати заяву про зруйноване житло у застосунку "Дія", через ЦНАП або у нотаріуса;
  • зачекати, поки комісія органу місцевого самоврядування визначить суму компенсації;
  • отримати житловий сертифікат у "Дії";
  • вибрати нове житло та забронювати кошти на нього в "Дії".
  • протягом п'яти робочих днів у застосунку надійде підтвердження про бронювання;
  • припинити право власності на знищене житло та оформлення угоди купівлі-продажу;
  • упродовж п'яти днів кошти надійдуть продавцю.

Нагадаємо, 31 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон, згідно з яким українцям повертають гроші за ремонт зруйнованого житла. А з 27 грудня розпочали виплачувати компенсації.

Додамо, на початку січня в Україні відбулася перша реалізація житлового сертифіката за програмою "єВідновлення". Сім'я з Гостомеля, яка втратила будинок через повномасштабне вторгнення Росії в Україну, обрала для купівлі будинок у Бучі Київської області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 20.02.2024 18:04