Фото: Pixabay

Програма "єВідновлення": відтепер можна буде отримати кошти на будівництво зруйнованого будинку на своїй ділянці

В Україні власники зруйнованих внаслідок російських атак приватних будинків матимуть змогу подавати заявки на компенсацію "єВідновлення" для будівництва нової оселі на своїй старій ділянці. Ця послуга стала доступна з 26 січня.

Про це повідомила голова комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

"У "єВідновлення" стартують заявки на компенсації на будівництво зруйнованого будинку на своїй ділянці", — написала вона у Telegram.

За її словами, у власників зруйнованих приватних будинків є два варіанти на вибір: отримати житловий сертифікат для обміну на квартиру, або кошти на відбудову нового.

"Громадяни, які обрали сертифікати, вже почали отримувати свої квартири, а ті ж, що хочуть продовжувати жити у будинку на своїй землі, відтепер зможуть там його побудувати", — пояснила Шуляк.

Посадовиця проінформувала, що ця можливість стала доступною від 26 січня. Заявку можна подати в застосунку "Дія"

"Черговий етап розвитку програми "єВідновлення" та по-справжньому знаковий день для багатьох громадян України", — підкреслила вона.

Як отримати кошти на будівництво нового приватного будинку?

  • В застосунку "Дія" в розділі "єВідновлення" обрати тип компенсації: варіант "Грошова виплата".
  • Кошти зараховуються на банківську картку "єВідновлення", яку можна відкрити в банках-партнерах програми.
  • Кошти з картки можна витратити тільки в будівельних магазинах та в підрядників, які зареєструватись як учасники "єВідновлення" на порталі "Дія".

Протягом 30 днів після подання заяв її опрацює комісія місцевої влади. Якщо рішення позитивне, для реалізації компенсації всім співвласникам потрібно буде припинити право власності на знищений об’єкт та подати повідомлення про початок будівельних робіт на підставі будівельного паспорта. 

Фото: Мінвідновлення

Фото: Мінвідновлення

Нагадаємо, 31 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон, згідно з яким українцям повертають гроші за ремонт зруйнованого житла. А з 27 грудня розпочали виплачувати компенсації.

Додамо, на початку січня в Україні відбулася перша реалізація житлового сертифіката за програмою "єВідновлення". Сім'я з Гостомеля, яка втратила будинок через повномасштабне вторгнення Росії в Україну, обрала для купівлі будинок у Бучі Київської області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 26.01.2024 17:30