Фото: Офіс президента

Зеленський анонсував підписання безпекових угод із США та країнами Північної Європи

Найближчими місяцями Україна може підписати двосторонні угоди про гарантії безпеки ще з кількома країнами, зокрема США, країнами Північної Європи та Балтії.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський в інтерв’ю бразильським журналістам.

"Що стосується двосторонніх гарантій безпеки — у нас вже їх девʼять. Наразі ми наближаємось до важливого договору зі Сполученими Штатами. Після того, як ми пройдемо Конгрес, а я вважаю, що ми все одно дотиснемо і пройдемо його позитивно, ми прийдемо до цієї потужної угоди зі США", — сказав Зеленський.

Водночас очільник держави зауважив, що такі угоди з безпеки передбачають не лише військову підтримку, а й гуманітарні аспекти, допомогу у відновленні та енергетиці.

"Весь цей обʼєм потужної допомоги є в двосторонніх угодах. Яскравий приклад Німеччини. Допомога розміром 7 млрд євро на рік — це дуже серйозна підтримка для України", — наголосив глава держави.

Зеленський наголосив, що вже в травні-червні Україна може мати потужні результати щодо підписання нових безпекових угод.

"Також ми можемо мати потужний результат щодо гарантій безпек у травні-червні. Думаю, що ми вийдемо на підписання не тільки зі США, а також на договори із Північними країнами Європи. Там потужна підтримка. Готуємося до Швеції та Норвегії", — заявив президент України.

Нагадаємо, 18 квітня Україна та Чеська Республіка розпочали переговори щодо двосторонньої угоди у сфері безпеки. 

Зауважимо, в середині березня Ігор Жовква розповідав, що в України тривають переговори про гарантії безпеки з десятьма державами. У договорі йдеться не лише про військову допомогу, а й про фінансову та економічну підтримку, а також про відновлення України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.04.2024 18:16