Фото ілюстративне. Джерело: defence-ua.com

Чехія надасть Україні більше снарядів від запланованого: угоду підписано на мільйон

Країни-учасники ініціативи Чехії щодо закупівлі артилерійських снарядів для України підписали угоду. Згідно з документом, Збройні сили України отримають один мільйоні боєприпасів. Це більше, ніж планувалося спочатку.

Про це повідомило італійське видання Corriere della Sera.

Спочатку передбачалося, що союзники закуплять 800 тисяч снарядів: 500 тисяч для калібру 155 міліметрів і ще 300 тисяч для 122 міліметрів. Однак чеські урядовці знайшли ще 200 тисяч боєприпасів.

Журналісти при цьому зазначили, що невідомо, до яких саме підприємств скеровували звернення щодо додаткових снарядів, хоча чутки вказують, зокрема, на Південну Корею, Туреччину та, можливо, Південну Африку.

Крім того, Україна може отримати перші партії боєприпасів не у червні, як раніше публічно заявляли в чеському уряді, а вже у квітні.

Як відомо, всього до чеської ініціативи долучилися 15 країн, стверджується в матеріалі, зокрема Німеччина, Франція, Нідерланди, Норвегія, Швеція, Португалія, Бельгія, Польща та Канада. При цьому не всі з них публічно оголосили, яку саме суму внесли для закупівлі снарядів.

Минулого місяця президент Чехії Петр Павел заявив, що його країна знайшла поза країнами Євросоюзу близько 800 тисяч боєприпасів, які можна передати Україні, але для постачань потрібне фінансування. Низка країн Заходу оголосила про те, що приєднується до ініціативи Чехії. Вони виділили на закупівлю снарядів кошти.

Нагадаємо, напередодні очільник ситуаційного центру щодо України при Міноборони Німеччини Крістіан Фройдінг повідомив, що найближчими днями Німеччина передасть Україні партію артилерійських снарядів, яка налічуватиме 10 тисяч боєприпасів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.03.2024 21:37