Фото: Київська міська прокуратура / ілюстративне

Через атаки на НПЗ Росія збільшує імпорт бензину з Білорусі, — Reuters

У березні Росія збільшила імпорт бензину із сусідньої Білорусії, щоб впоратися з ризиком дефіциту на внутрішньому ринку через позаплановий ремонт на російських нафтопереробних заводах після атак дронів.

Про це 27 березня повідомили чотири джерела в промисловості та торгівлі, пише Reuters.

Зазвичай Росія є нетто-експортером палива та постачальником на міжнародні ринки, але збій у російській нафтопереробній сфері змусив нафтові компанії імпортувати його. Росія вже заборонила експорт бензину з 1 березня, щоб спробувати забезпечити достатньо палива для свого внутрішнього ринку після неодноразових атак українських дронів на російські нафтопереробні заводи з початку року.

Зазвичай Росія імпортує дуже мало палива з Білорусі, хоча вона повернулася до нього в серпні-жовтні минулого року, коли зіткнулася з нестачею палива, що призвело до швидкого зростання цін на бензин і спричинило нову заборону на експорт нафтопродуктів. Цього року Росія знову збільшила імпорт бензину з Білорусі, і в першій половині березня він сягнув майже 3 тисяч тонн, повідомили джерела Reuters, знайомі зі статистикою.

У лютому Росія імпортувала 590 тонн, а в січні постачання з Білорусі не було. Два джерела в галузі, які побажали залишитися анонімними, оскільки вони не були уповноважені виступати публічно, повідомили, що переговори щодо подальшого імпорту ведуться між урядами та нафтовими компаніями. Один із них сказав, що переговори були важкими, оскільки Білорусь віддає пріоритет експорту свого палива на міжнародні ринки.

Скільки буде потрібно Росії, залежатиме від термінів ремонту НПЗ, розповіло інше джерело. Російські нафтові компанії можуть збільшити постачання нафти на білоруські НПЗ в обмін на додаткові нафтопродукти для постачання до Росії, кажуть джерела в галузі. Білорусь зазвичай експортує свої нафтопродукти через російські порти Балтії на міжнародні ринки у рамках довгострокових транзитних угод між державами.

У Білорусі є два нафтопереробні заводи — Новополоцький НПЗ "Нафтан" та Мозирський НПЗ. Потужність кожного з них становить 12 мільйонів тонн на рік (близько 240 тисяч барелів на день), але вони зазвичай працюють з меншою потужністю, кожен з яких переробляє близько 9 мільйонів тонн на рік (близько 180 тисяч барелів на день). Незрозуміло, наскільки Білорусь може збільшити виробництво, і джерела в галузі говорять, що існують технічні місця.

Міністерство енергетики Росії та білоруська державна нафтова компанія "Бєлнафтохім", яка управляє обома нафтопереробними заводами республіки, не відповіли на запити про коментарі. Не зробили цього і російські "Роснефть", "Лукойл", "Татнафта" та "Газпромнефть" — основні постачальники нафти до Білорусі та оператори автозаправних станцій у республіці.

НПЗ у Білорусі використовують як сировину переважно російську нафту, а російські нафтові компанії, які мають білоруські дочірні підприємства, також закуповують бензин на НПЗ для постачання своїх білоруських АЗС.

Нагадаємо, раніше видання Financial Times оприлюднило інформацію, що атаки українських безпілотників на російську енергетичну інфраструктуру можуть призвести до зростання світових цін на нафту та бензину. Тому в США закликали припинити ці удари, мовляв, це може зашкодити переобранню президента Джо Байдена.

Своєю чергою віце-прем’єр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що нафтопереробні заводи на території Росії є законними цілями України з військового погляду. У цьому випадку українські військові та силовики діють за стандартами НАТО.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.03.2024 06:42