Фото: dailylviv.com

В Україні на довоєнний рівень повернулися податки на пальне: скільки доведеться платити

В Україні з 1 липня податки на пальне, які скасували через повномасштабну війну, автоматично повертаються на довоєнний рівень.

Про це свідчить відповідний закон №7668Згідно з документом, рівень податків на пальне зросте: ПДВ — до 20%, акциз на бензин — до 213 євро, на дизпаливо — до 140 євро за 1000 літрів. Проте акциз на зріджений газ не зміниться і становитиме 52 євро.

Директор консалтингової групи А-95 Сергія Куюн повідомляє, що на 11 гривень за літр зросте податкове навантаження на бензин, на вісім гривень за літр — на дизпаливо, на три гривні за літр — на скраплений газ.

"Якусь частину, мінімум 2-3 гривні за літр, на себе заберуть мережі, але дизпаливо додасть п'ять гривень за літр, бензин — 7-8 гривень за літр. По газу на ті самі три гривні за літр ціна і підвищиться", — зазначив Куюн.

Проте усе залежатиме від закупівельної вартості нафтопродуктів, більша частина яких імпортується. За словами директора консалтингової групи А-95, імпорт бензину становить 80-85%, дизелю — 100%, газу — 60-70%.

Натомість голова парламентського комітету з питань фінансів Данило Гетманцев вважає, що скасування податкових пільг на моторне паливо з 1 липня несуттєво позначиться на ціні для споживачів.

​​"Як це позначиться на ціні бензину — це залежатиме від співвідношення попиту і пропозиції, від цін на зовнішніх ринках. Ми зараз не можемо чітко спрогнозувати. Але я вважаю, що частину цього податку візьме на себе виробник і нафтотрейдер, тому що там досить висока маржа у них, вони дуже непогано заробляють на літрі, а частину візьме споживач. Тому, можливо, ціни зміняться, але несуттєво", — зазначав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Державна податкова служба розробила новий сервіс, за допомогою якого громадяни можуть оперативно та правильно розрахувати податок на майно. У відомстві пропонують скористатися спеціальним калькулятором.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Економіка, 01.07.2023 12:15