Фото: Рixabay

Податок на майно: українцям запропонували зручний сервіс

Державна податкова служба розробила новий сервіс, за допомогою якого громадяни можуть оперативно та правильно розрахувати податок на майно. У відомстві пропонують скористатися спеціальним калькулятором.

Як повідомляють у прес-центрі ДПС, калькулятор дозволить самостійно здійснювати розрахунок сум податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та плати за землю з фізосіб. Розробники сервісу переконані, що він допоможе підвищити обізнаність та якість сплати податку на нерухомість.

"Калькулятор податку на майно" розміщено на порталі ДПС у блоці "Е-Сервіси".

Хто у 2023 році повинен платити податок на майно

В Україні цього року податок на нерухомість стягують згідно з новими правилами. У випадку його несплати на порушників чекають чималі штрафи. Податківці наголошують, що податок повинні сплачувати власники виключно тих квартир, площа яких перевищує 60 кв.м, та будинків площею від 120 кв.м.

Ті, хто мають і квартиру, і будинок, можуть не сплачувати податок, але за умови, якщо загальна площа нерухомості не перевищує 180 кв.м. Водночас цьогоріч не повинні сплачувати податки українці, які мають житло в окупації чи у зоні бойових дій. Розмір податку не може перевищувати 1,5% мінімалки за звітний рік. У 2023-му платять за 2022-й, тому йдеться про 97,5 гривень за квадратний метр.

Що загрожує порушникам

Громадяни, яким повідомили про нарахування податку нерухомість, повинні сплатити його упродовж двох місяців. Якщо протермінувати сплату терміном до 30 днів, то до суми податку додадуть штраф у розмірі 10%. У разі, якщо сплата податку протермінована більш ніж на 30 днів, то штраф становитиме 20% від суми податку.

Нагадаємо, на початку квітня Верховна Рада ухвалила законопроект №7632, яким звільнила від податку на нерухомість власників майна, яке було знищене чи пошкоджене внаслідок російської агресії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Економіка, 27.04.2023 05:13