Фото: nerukhomi.ua

Деяких українців звільнили від сплати податку на землю та нерухоме майно

Верховна Рада ухвалила законопроект №7632. Згідно з ним, громадяни України, які постраждали від російської агресії чи перебувають на окупованих територіях, звільняються від сплати податку на землю та нерухоме майно.

Про це повідомила голова Комітету парламенту з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

За її словами, документ у першому читанні стосувався лише податку на нерухомість, втім до другого читання були внесені уточнення, які стосуються сплати земельного податку.

"На превеликий жаль, у нас від агресії Росії є не лише пошкоджені та зруйновані будинки. Величезна кількість землі вщент замінована і ці земельні ділянки не можна використовувати. Тому несправедливо сплачувати земельний податок з ділянок, які не можна експлуатувати, обробляти, сіяти", — зауважила голова комітету.

Шуляк додала, що законопроектом зафіксовано звільнення від податку на пошкоджену та зруйновану нерухомість. Фізичні особи-власники житлової нерухомості звільняються від сплати податків за 2021 та 2022 роки. Для юридичних осіб таке звільнення діє з 1 березня 2022 року, якщо ці території розташовані не в зоні тимчасової окупації або активних бойових дій.

"Норма діятиме доти, доки тимчасово окуповані території не будуть звільнені й повернуті Україні. Це стосується і земельного податку для фізичних осіб — за 2021 і 2022 роки вони не сплачуватимуть земельний податок", — пояснила Олена Шуляк.

Також народна депутатка розповіла про механізм звільнення від податку, який передбачений законопроектом № 7632:

"У власників повинен бути документ — довідка від Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Оскільки саме ДСНС відповідає здебільшого за розмінування територій. Тож саме такі довідки використовуватиме Податкова, аби мати розуміння, як нараховується чи не нараховується відповідний податок".

Нагадаємо, незабаром в Україні відновлять податкові норми, які діяли до повномасштабного вторгнення. Зокрема, повернуться податкові перевірки та штрафи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першим

Економіка, 19.04.2023 23:41