Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Чому окупантам вдається оперативно просуватись на ключових напрямках фронту: роз'яснення ISW

Можливості української протиповітряної оборони залишаються обмеженими й такими, що деградували, що дозволяє російській авіації вільно і без загрози діяти на певних критичних ділянках фронту. 

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Російські мілблогери нещодавно поширили кілька фрагментів відеоматеріалів, у тому числі від 19 квітня, на яких показані російські літаки Су-25 і Су-34, що діють на малих висотах в районі Часового Яру в Донецькій області та завдають ударів по українських позиціях на підтримку російського наступу в цьому районі. При цьому на кадрах мілблогери хвалять російську авіацію через те, що вона дозволила Росії щодо швидко просунутися у цьому районі, по крайньому заходу, з кінця березня 2024 року. 

Здатність російських літаків діяти на глибині понад 100 кілометрів у повітряному просторі України поблизу лінії фронту, не зазнаючи при цьому значних втрат, вказує на те, що українська протиповітряна оборона в цьому районі нині недостатня, щоб стримувати чи перешкоджати діям російських літаків на лінії фронту. Здатність України завдавати дальніх ударів по збиттю російських стратегічних літаків, що ведуть бойові дії, може тимчасово обмежити дії російської авіації, як це було в попередньому збитті тактичних літаків. Однак цей український ударний потенціал не здатний компенсувати критичну нестачу засобів протиповітряної оборони України на всьому театрі воєнних дій. 

Українські сили, як і раніше, повинні дбайливо ставитися до матеріально-технічних засобів і приділяти пріоритетну увагу розподілу своїх обмежених засобів протиповітряної оборони на одних ділянках театру військових дій з великими витратами, що дозволить російській авіації підтримувати більш послідовні та швидкі успіхи на землі, в тому числі районі Часового Яру.

Нагадаємо, за даними Інституту вивчення війни, недостатня кількість артилерії та засобів протиповітряної оборони в Збройних сил України може дозволити загарбникам швидше просуватися під час операції із захоплення Часового Яру. Однак вони навряд чи встигнуть окупувати все місто до 9 травня.

Раніше Politico писав, що захоплення Росією контрольованого Україною міста Часів Яр, який наразі є метою тривалого військового наступу, поставить під загрозу безпеку міст, що утримуються Києвом на Донеччині.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.04.2024 07:01