Чи можуть окупанти захопити Часів Яр до 9 травня: відповідь ISW

Недостатня кількість артилерії та засобів протиповітряної оборони в Збройних сил України може дозволити загарбникам швидше просуватися під час операції із захоплення Часового Яру. Однак вони навряд чи встигнуть окупувати все місто до 9 травня.

Про це повідомили аналітики Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War). Вони нагадали заяву головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського про намір військового командування Росії захопити місто Часів Яр у Донецької області до російського свята 9 травня.

Аналітики ISW зазначили, що метою російського військового командування захопити Часів Яр лише за три з половиною тижні вказує на те, що воно, ймовірно, оцінює, що російські війська зможуть захопити місто швидшими темпами наступальних операцій, ніж зусилля із захоплення Бахмута у травні 2023 року або Авдіївки у лютому 2024 року.

У звіті припустили, що російське військове командування вважає, що дефіцит боєприпасів в Україні дозволить російським військам захопити Часів Яр за декілька тижнів, попри оцінку ISW, що російські війська наразі досягли лише крайньої східної частини мікрорайону "Канал" на сході міста.

Водночас, додали в ISW, російське командування регулярно висуває нереалістичні цілі для просування, і російський військовий блогер висловив сподівання, що російські війська зможуть просто увійти до Нового мікрорайону на південному сході Часового Яру до 9 травня.

Аналітики зауважили, що російські військові мають намір скористатися значною нестачею української артилерії та засобів протиповітряної оборони, які мають вирішальне значення для ЗСУ, та які не обмежували оборону Бахмута чи Авдіївки тією мірою, в якій вони обмежують зараз.

"Російське військове командування буде продовжувати наступальні дії на Часів Яр до їхньої кульмінації. Однак росіяни можуть просуватися швидше, ніж у попередніх операціях, враховуючи нинішню нестачу артилерії та засобів ППО в Україні", — йдеться у звіті ISW.

Нагадаємо, раніше аналітики американського Інституту вивчення війни зазначали, що на теперішній момент російські окупанти активізували свої зусилля та намагаються захопити місто Часів Яр на Донеччині. Однак поки що значних успіхів у ворога немає.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.04.2024 07:22