Володимир Зеленський під час Ставки. Джерело: Офіс президента України

Дві ГЕС у тилових регіонах: Зеленський назвав основні цілі російського обстрілу цієї ночі

У п'ятницю, 29 березня, президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки. За її скликання відповідав новий секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко.

Про це глава держави повідомив у своєму Telegram-каналі. Президент наголосив, що "виклики дуже серйозні", адже російські терористи знову били по українській енергетиці

"Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, міністр енергетики Герман Галущенко, голови правлінь "Укренерго" та "Нафтогазу" Володимир Кудрицький та Олексій Чернишов доповіли про завдану шкоду та відновлювальні роботи. Обговорили найбільш дієві способи фізичного захисту та їх упровадження на інших об’єктах" — зазначив Зеленський.

Президент також повідомив, що цієї ночі свідомими цілями ворога стали Канівська та Дністровська ГЕС

"Країна-терорист хоче повторення екологічної катастрофи на Херсонщині. Але тепер під загрозою не лише Україна, а й Молдова. Вода не зупиниться перед прикордонними стовпами, як не зупиниться і російська війна, якщо разом і вчасно не зупинити її в Україні", — зауважив український лідер.

Володимир Зеленський також торкнувся іншого важливого питання, а саме контрактів на постачання зброї та боєприпасів на найближчий час і на перспективу. 

"На перший план вийшла потреба в ППО. Через інтенсивність російських обстрілів необхідно швидше поповнювати запаси. Доручив посилити роботу з партнерами. Розраховуємо на їхню швидку реакцію", — додав Володимир Зеленський.

Нічний ракетний обстріл 29 березня: що відомо

Повітряна тривога в Україні тривала майже всю ніч. Ворог атакував ракетами й дронами, у низці областей зафіксовані пошкодження через влучання ворожих цілей й падіння уламків.

Так, на території Буковини захисники збили ворожі цілі, однак зафіксовано падіння уламків.

На Київщині збито всі ворожі цілі та не допущено влучань в об'єкти житлової та критичної інфраструктури. У декількох районах оперативні служби зафіксували падіння уламків від збитих цілей.

На Дніпропетровщині Сили протиповітряної оборони збили 12 безпілотників і 12 ракет, є постраждалі, пошкоджено енергетичну інфраструктуру.

На Черкащині та Івано-Франківщині зафіксовані влучання у критичну інфраструктуру. 

Львівщину атакували 11 ворожих безпілотників та дві ракети типу "Кинджал". Уламки ворожої зброї пошкоджено обʼєкт критичної інфраструктури, обійшлося без загиблих та травмованих.

Крім того, за даними "Укренерго", Росія вдарила по трьох теплоелектростанціях країни. Внаслідок ворожої атаки поранення отримав енергетик.

За інформацією Повітряних сил, росіяни застосували різні типи ракет й ударні дрони — всього 99 штук. Сили оборони знищили 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет.

Нагадаємо, що у зв'язку з нічною атакою на Україну Польща підняла у небо літаки, щоб гарантувати безпеку свого повітряного простору.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.03.2024 15:48