Кіріакос Міцотакіс. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Греція не готова передати Україні винищувачі F-16: несподівана заява прем'єра

Глава уряду Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що його держава не готова надавати Україні винищувачі F-16. Водночас Афіни активно постачають Києву артилерійські боєприпаси.

Таку заяву він зробив в інтерв’ю Rzeczpospolita.

Грецький політик уточнив, що його країна не готова передавати Україні літаки F-16: "ця інформація з'явилася у ЗМІ, але вона не відповідає дійсності". 

"Однак підкреслю, що ми підтримували та продовжуємо підтримувати Україну. Ми прийняли це рішення на початку вторгнення. Греція — країна, яка не лише поважає, а й захищає принципи міжнародного ладу. І вона завжди була на правильному боці історії. Така ситуація зараз, коли Україна захищається від жорстокого російського вторгнення", — сказав Міцотакіс.

Він наголосив, що Греція має історично сильні культурні та релігійні зв'язки з Росією, але водночас рішуче виступає проти кремлівського режиму. 

"Я особисто відвідав Україну, був у Одесі. У четвер я бачив президента Зеленського у Вільнюсі. І я зобов'язався продовжувати підтримувати Україну в міру наших можливостей, не ставлячи під загрозу нашу власну здатність захистити себе, бо ми також живемо у складній частині світу", — заявив грецький прем'єр.

Греція постачає Україні снаряди

Міцотакіс заявив, що не вдаватиметься до оперативних подробиць підтримки, яку його країна надає Києву, але вона насамперед полягає у постачанні снарядів. 

"Дозвольте мені навести один приклад. Ми поставили значну кількість 155-мм снарядів, що особливо важливо, оскільки Україна нині відчуває серйозної нестачі артилерії. Ми постійно думаємо про те, як ми можемо посилити нашу військову підтримку. Але дозвольте мені ще раз наголосити, що у нас є побоювання з приводу власної безпеки. Тому ми маємо бути дуже обережними, щоб постачання в Україну не знижували нашу здатність забезпечувати сильне стримування. Ми маємо бути пильними заради ближнього", — додав прем'єр-міністр Греції.

Раніше повідомлялось, що Греція готує для України нову партію військової допомоги. Зокрема, у 2024 році країна готова надати для ЗСУ набої для стрілецької зброї, ракети Zuni, гаубиці M114 американського виробництва та інше озброєння.

Відомо, що грецький міністр оборони Нікос Дендіас взяв участь у зустрічі членів НАТО та інших країн, які передають зброю Україні, у Німеччині. Він повторив позицію Греції про те, що потік зброї та боєприпасів має бути збережений, щоб допомогти Україні пережити важку весну.

Нагадаємо, Україна та Греція розпочали підготовку двосторонньої угоди щодо майбутніх безпекових гарантій у межах Спільної декларації G7.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 15.04.2024 23:19