Фото: Ville Välimäki / Yle

Постачання танків Leopard для України: Бельгія знайшла альтернативний варіант

Бельгія шукає альтернативні джерела купівлі танків Leopard для України. Міністерство оборони країни веде переговори із торговцем зброї, щоб придбати у нього важкі танки Leopard 1 для ЗСУ.

Про це повідомляє Reuters.

Бізнесмен Фредді Верслуйс раніше придбав списані танки в уряду Бельгії та готовий продати їх назад, але вже із суттєвою націнкою. Декілька років тому його компанія придбала 50 танків Leopard 1.

"У світі ще є країни, які мають ці танки Leopard 1. Так що завжди є можливість або продати запчастини, або продати додаткові танки цілком", — зазначив Верслуйс.

За словами торговця зброєю, представники міністерства оборони Бельгії контактували з ним щодо викупу Leopard 1  для постачання їх в Україну.

В бельгійському уряді зазначили, що продавали Верслуйсу танки по 10-15 тисяч євро за штуку, тоді як запропонований ним новий цінник коливається від 300 до 500 тисяч євро за одиницю.

Верслуйс, своєю чергою, сказав, що його фірма купила 50 танків приблизно за 2 мільйони євро, і лише 33 були придатні для використання. У вартість машин також будуть включені роботи щодо їх переобладнання та обслуговування.

Стверджується, що оновлені танки Leopard 1 можуть бути готовими до відправки в Україну у найкоротші терміни. Попри суттєві розбіжності в ціні, бельгійська влада продовжує переговори з власником танкового арсеналу.

Leopard 1 є попередником танків Leopard 2, які низка країн домовилися надіслати Україні. Він легший, ніж Leopard 2, і має інший тип основної зброї.

Нагадаємо, у першій хвилі допомоги від союзників Україна має отримати 120-140 сучасних західних танків. Танкова коаліція вже налічує 12 країн-учасниць.

Світ, 02.02.2023 09:15