Фото: скріншот

Скільки Україна отримає танків у першій хвилі допомоги від партнерів: роз'яснення Кулеби

У першій хвилі допомоги від союзників Україна має отримати 120-140 сучасних західних танків. Танкова коаліція вже налічує 12 країн-учасниць.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час брифінгу.

Кулеба зауважив, що наразі зарано називати всі країни коаліції, адже деякі з них ще мають ухвалити формальні рішення. 

"Ще зарано називати всі країни та їхні внески, бо деякі з них ще мають ухвалити формальні рішення відповідно до своїх внутрішніх процедур. Можу лише відзначити, що у першій хвилі внесків ЗСУ отримають від 120 до 140 одиниць сучасних танків західних моделей", – зауважив Кулеба.

Україна отримає танки Leopard 2, Challenger 2, M1 Abrams і розраховує на французькі Leclerc.

Міністр закордонних справ додав, що це не мала кількість, але Україна продовжує працювати як над розширенням складу танкової коаліції, так і над збільшенням внесків вже заявленими учасниками.

Кулеба нагадав, що Україна також потребує реактивних винищувачів та далекобійних ракет. Глава МЗС підкреслив, що це не зброя ескалації, це – зброя захисту та стримування агресії.

Нагадаємо, Білий дім вирішив передати Україні 31 танк M1 Abrams. Вартість допомоги становитиме 400 млн доларів.

До того ж уряд Німеччини погодив передачу Україні танків Leopard 2 і дозволяє реекспорт іншим країнам. Йдеться про одну роту танків Leopard 2 (14 одиниць техніки) з власних запасів Німеччини.

Також повідомлялось, що європейські союзники обговорюють спільну передачу Україні загалом 80 основних бойових танків Leopard 2. Деякі з них надійдуть на озброєння ЗСУ вже у березні.

До того ж 30 січня стало відомо, що Норвегія має намір надати Україні танки Leopard 2. Вони можуть бути на озброєнні ЗСУ вже через декілька місяців.

Війна, 31.01.2023 15:44