Уряд Німеччини погодив передачу Україні танків Leopard 2

Уряд Німеччини погодив передачу Україні танків Leopard 2 і дозволяє реекспорт іншим країнам. Йдеться про одну роту танків Leopard 2 (14 одиниць техніки) з власних запасів Німеччини.

Про це йдеться у заяві на сайті уряду.

"Канцлер Олаф Шольц оголосив у середу на засіданні уряду, що Німеччина і надалі посилюватиме свою військову підтримку Україні. Він повідомив, що Федеральний уряд прийняв рішення про надання українським збройним силам основних бойових танків Leopard 2. Це результат інтенсивних консультацій з найближчими європейськими та міжнародними партнерами Німеччини", — йдеться у заяві.

Тренування українських екіпажів мають розпочатися найближчим часом у Німеччині. Окрім навчання, пакет також міститиме логістику, боєприпаси та обслуговування системи.

Своєю чергою прес-секретар уряду Штеффен Хебештрайт, також підтвердив, що Німеччина надасть Україні довгоочікувані Leopard 2. Про це повідомило місцеве видання Die Welt.

Зазначається, що Німеччина ухвалила рішення передати Україні танки Leopard 2, а також дала дозвіл іншим країнам щодо постачань сучасних машин українським військовим.

"Німеччина передасть Україні 14 основних бойових танків Leopard 2. Крім того, німецький уряд дав дозвіл іншим державам на постачання в Україну цих танків", — заявив він.

Нагадаємо, під час засідання у форматі "Рамштайн" не було ухвалено рішення про постачання Україні танків Leopard 2. Міністерство оборони Німеччини лише анонсувало пакет військової допомоги Україні на 1 млрд євро. В першу чергу, це засоби протиповітряної оборони.

Водночас генсек НАТО Єнс Столтенберг запевняв, що рішення щодо танків від Німеччини "скоро буде".

Напередодні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що обговорення щодо поставки танків Leopard вже на фінальній стадії. Також спікер Держдепартаменту США Нед Прайс заявив, що найближчим часом з Німеччини можуть надійти новини про передавання танків Leopard Україні.

Відомо, що у РФ на тлі новин про ймовірну відправку Німеччиною Україні важких танків повідомили, що це "неминуче вплине на майбутнє між Москвою та Берліном".

Читайте також: Leopard 2. Чим особливі танки, які вже скоро отримають ЗСУ

Суспільство, 25.01.2023 12:39