Фото: ЗС США

Україна отримає від США 31 танк Abrams за $400 млн, — Bloomberg

Білий дім вирішив передати Україні 31 танк M1 Abrams. Вартість допомоги становитиме 400 млн доларів.

Про це повідомила журналістка агентства Bloomberg Дженніфер Джейкобс із посиланням на джерела.

Відомо, що 25 січня о 19:00 за київським часом президент США Джо Байден виступить із заявою про військову допомогу Україні.

Міністр оборони Олексій Резніков у середу провів переговори з американським колегою Ллойдом Остіном і заявив, що незабаром з’явиться "більше гарних новин".

Що відомо про танки Abrams

М1 Abrams — основний бойовий танк третього покоління виробництва Сполучених Штатів. Він є добре озброєною, броньованою, мобільною бойовою машиною, розрахованою на ведення бойових дій у різних умовах сучасних війн та збройних конфліктів. Особливостями Abrams є застосування потужних газотурбінних двигунів (що працюють на паливі для реактивних двигунів, які відрізнялися варіантами поліпшення озброєння, систем захисту та електроніки).

Стратегічна мобільність танків полягає в здібності своєчасно прибути у визначений регіон. Танк може перекидатися повітрям військово-транспортними літаками C-5 Galaxy або C-17 Globemaster III. Обмежені можливості літаків (два боєздатних танки в С-5, один танк в C-17) викликали серйозні проблеми матеріально-технічного забезпечення при розгортанні танків під час першої війни в Перській затоці, хоча часу для перевезення 1 848 танків морським шляхом було достатньо.

Abrams також перевозиться вантажівками, а саме важким транспортером, який може транспортувати танк по шосе, другорядних дорогах, та по перетятій місцевості. Він також вміщує чотирьох членів екіпажу танка.

Нагадаємо, уряд Німеччини погодив передачу Україні танків Leopard 2 і дозволяє реекспорт іншим країнам. Йдеться про одну роту танків Leopard 2 (14 одиниць техніки) з власних запасів Німеччини.

Також повідомлялось, що європейські союзники обговорюють спільну передачу Україні загалом 80 основних бойових танків Leopard 2. Деякі з них надійдуть на озброєння ЗСУ вже у березні.

Світ, 25.01.2023 16:58