Сергій Марченко. Джерело: Міністерство фінансів

Потрібна ритмічна підтримка: у Мінфіні розповіли, скільки грошей Україна отримала від союзників

Україна може перемогти у війні, але потрібна передбачувана ритмічна підтримка. З лютого 2022 року Україна отримала 83,7 мільярда доларів фінансової допомоги від партнерів. 2024 року до державного бюджету вже надійшло 10,2 мільярда доларів.

Про це заявив міністр фінансів України Сергій Марченко під час круглого столу міністрів на підтримку України в межах Весняних зборів Світового банку та Міжнародного валютного фонду.

"У перші місяці 2024 року ми опинилися в ситуації, коли необхідне обіцяне озброєння та техніка від наших партнерів не надходили вчасно", — зазначив він.

За його словами, це спричинило ситуацію, коли уряд був змушений авансувати кошти на закупівлю необхідного озброєння та техніки.

"Цього року ми вже наблизили додаткові 4 мільярди доларів на закупівлю набоїв і амуніції, необхідних для захисту та деокупації територій. Відсутність або затримка в підтримці України спричиняє збільшення фіскального розриву та негативно впливає на нашу спроможність протистояти ворогу на фронті", — заявив Марченко.

До кінця 2024 року потреба у зовнішньому фінансуванні залишається на 27 мільярдів доларів. Уже є запевнення від Європейського Союзу на суму близько 12,5 мільярда доларів, від Міжнародного валютного фонду — на 4,5 мільярда доларів та інших.

Водночас Марченко наголосив, що критично важливим питанням є затвердження Конгресом США пакета допомогу Україні.

Нагадаємо, що керівники Пентагону заявили під час виступів перед комітетом з питань асигнувань Палати представників Конгресу США, що ситуація на полі бою розпочинає змінюватися на користь Росії. Тому необхідно якомога швидше надати Україні військову допомогу та не зволікати з цим.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 18.04.2024 10:20