Фото: Pixabay

У травні Україна може отримати від ЄС новий транш макрофінансової допомоги: названо суму

У травні 2024 року Україна може отримати від Європейського Союзу новий транш макрофінансової допомоги. Його сума становитиме 1,9 мільярда євро.

Про це заявив віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс у ході спілкуванні зі ЗМІ на тлі засідання Ради ЄС з економічних і фінансових питань, передає "Європейська правда".

"Що стосується наступних кроків: Єврокомісія оцінює український план реформ з метою визначити квартальні індикатори виконання реформ та інвестицій для розблокування наступних платежів. Невдовзі ми фіналізуємо цю роботу і передамо оцінку Раді ЄС. Коли буде досягнуто погодження, це відкриє шлях до виплати Україні попереднього фінансування у розмірі 1,9 млрд євро, найбільш імовірно — у травні", — розповів Домбровскіс.

Посадовець зауважив, що Україна у березні вже отримала перший транш з погодженої програми макрофінансової допомоги на 50 мільярдів євро Ukraine Facility, та у квітні має отримати ще 1,5 мільярда євро.   

За його словами, наразі також уже погоджено Україною план реформ, поетапне виконання якого буде умовою для отримання наступних траншів. Крім того, відповідний план наближатиме Україну до відповідності стандартам ЄС у рамках її євроінтеграційної роботи.

Нагадаємо, за даними НБУ, міжнародна допомога залишатиметься для України основним джерелом припливу капіталу ще протягом тривалого часу. Проте поступово обсяги фінансування будуть зменшуватися — до близько 25 мільярда доларів у 2025 році та 12 мільярда доларів у 2026 році.

Крім того, міжнародні резерви України станом на 1 квітня 2024 року, за попередніми даними, становили 43,7 мільярда доларів, що на 18% більше, ніж попереднього місяця. За даними Нацбанк, така динаміка зумовлена значними (понад дев'ять мільярдів доларів) обсягами надходжень від міжнародних партнерів, що перевищили чистий продаж валюти НБУ та боргові виплати країни в іноземній валюті.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 13.04.2024 14:37