Фото: НБУ

Нацбанк прогнозує скорочення обсягів міжнародної допомоги Україні

Міжнародна допомога залишатиметься для України основним джерелом припливу капіталу ще протягом тривалого часу. Проте поступово обсяги фінансування будуть зменшуватися.

Про це йдеться в Інфляційному звіті Нацбанку за січень 2024 року. 

Зазначається, що завдяки зовнішній підтримці та послідовній політиці НБУ міжнародні резерви України у 2023 році зросли на 42% та сягнули 40,5 мільярда доларів.

"Міжнародна допомога залишатиметься основним джерелом припливу капіталу в країну й надалі. Попри затримки з надходженням міжнародної допомоги на початку року, очікується, що її ритмічність буде відновлена в найближчі місяці", — йдеться у звіті.

За базовим сценарієм прогнозу регулятора, Україна у 2024 році отримає близько 37 мільярда доларів США у вигляді зовнішніх кредитів і грантів. Проте у міру очікуваного зниження безпекових ризиків у наступні роки Україна відновлюватиме здатність до самостійного фінансування власних потреб, тож обсяги офіційного зовнішнього фінансування поступово зменшуватимуться (до близько 25 мільярда доларів у 2025 році та 12 мільярда доларів у 2026 році).

У Нацбанку переконані, що цієї допомоги вистачатиме для підтримання достатнього рівня міжнародних резервів. Прогнозується, що їхній обсяг коливатиметься в межах 37–42 мільярди доларів впродовж 2024–2026 років і буде достатнім для забезпечення курсової стійкості. 

Нагадаємо, 1 лютого усі 27 країн-членів Європейського Союзу під час позачергового саміту у Брюсселі погодилися на надання Україні 50 мільярдів євро в рамках бюджету ЄС терміном на чотири роки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 02.02.2024 18:46