Колаж TrueUA

ЄС схвалив допомогу Україні на 50 мільярдів євро

У четвер, 1 лютого, усі 27 країн-членів Європейського Союзу під час позачергового саміту у Брюсселі погодилися на надання Україні 50 мільярдів євро в рамках бюджету ЄС терміном на чотири роки.

Про це повідомив президент Євроради Шарль Мішель у соцмережі "Х".

"У нас є угода. Всі 27 країн-членів погодилися на додаткові 50 мільярдів євро допомоги для України в рамках бюджету ЄС", — написав він. Це забезпечує постійне та довгострокове фінансування для України.

"ЄС бере на себе лідерство та відповідальність у підтримці України; ми знаємо, що поставлено на карту", — додав президент Євроради. 

 50 млрд євро для україни

Скріншот з соцмережі "Х"

Втім, поки невідомо, на яких саме умовах Україна отримає ці гроші, оскільки саміт ще триває. Раніше Угорщина вимагала, щоб лідери Євросоюзу щороку голосували за продовження допомоги, а не схвалили один раз на всі чотири роки. 

Зазначається, що Європейська рада підтримала створення нового фінансового інструменту для України — Ukraine Facility. Рішення підтримали усі 27 країн-членів ЄС.

Реакція України

На рішення щодо виділення Україні 50 мільярдів євро відреагував прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у Telegram-каналі.

"Вдячний Президенту Євроради Шарлю Мішелю та лідерам держав-членів ЄС за непохитну підтримку. Кожен ваш голос — це вагомий внесок у нашу спільну перемогу", — написав прем'єр-міністр.

Що таке Ukraine Facility

Ukraine Facility — це чотирирічна програма загальним обсягом 50 мільярдів євро. Значна частина цих коштів буде спрямована до держбюджету й допоможе у фінансуванні бюджетного дефіциту. Ще один компонент програми передбачає створення спеціального інвестиційного інструменту для покриття ризиків у пріоритетних секторах. Він дозволить залучити додаткові кошти на інвестиції.

Нагадаємо, ввечері, 31 січня, перед самітом Євросоюзу, лідери Франції та Італії Еммануель Макрон та Джорджа Мелоні провели бесіду з прем’єром Угорщини Віктором Орбаном. Перемовини відбулися в Брюсселі в межах підготовки до позачергового саміту ЄС, головне питання якого – схвалення чотирирічної програми фінансової допомоги Україні на 50 мільярдів євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.02.2024 12:40