Ілюстративний колаж зі соцмереж

Євросоюз запропонував продовжити "економічний безвіз" для України, але з жорсткішими умовами

Європейська комісія внесла офіційну пропозицію щодо продовження режиму вільної торгівлі без мит і квот іще на рік, до червня 2025 року. Однак є жорстке застереження — про необхідність захистити європейський ринок агропродукції від українських товарів.

Про це свідчить офіційне повідомлення Єврокомісії. Фінальне рішення про "економічний безвіз" прийматиме Рада ЄС, і для цього потрібен консенсус усіх 27 країн-членів. Саме для забезпечення одностайності у цьому голосуванні Єврокомісія і допустила запровадження торгових обмежень щодо України.

"Хоча основною метою торговельних заходів є підтримка України, також потрібно враховувати чутливість фермерів Євросоюзу й інших зацікавлених сторін. З цією метою, а також враховуючи значне зростання імпорту деяких сільськогосподарських продуктів з України до Євросоюзу 2022 та 2023 років, оновлені автономні торгові заходи містять посилений захисний механізм", — заявили у Єврокомісії.

У Єврокомісії зазначили, що цей механізм "гарантує можливість вжиття швидких заходів  щодо виправлення ситуації у разі "значних збоїв" на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох держав-членів. Яких саме заходів може бути вжито щодо аграрного імпорту в ЄС з України, не уточнюється.

"Економічний безвіз" для України діє з червня 2022 року. Він передбачає припинення дії всіх мит на імпорт, а також зняття квот. Його продовження до 2025 року дозволить розвиватись українському експорту, прокоментував прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Наші підприємці зможуть і надалі експортувати свою продукцію на європейські ринки без квот, мит та тарифів. Це дає додаткові можливості для українського бізнесу та збільшує стійкість нашої економіки", — зазначив очільник уряду.

Він також відзначив позицію Єврокомісії щодо української агропродукції. На думку Шмигаля, новий інструмент дозволить "уникнути будь-яких потенційних конфліктів на аграрних ринках".

"Ми також розраховуємо, що напрацьовані заходи дозволять усунути шкідливі односторонні заборони на імпорт нашої агропродукції з боку Польщі, Словаччини та Угорщини. Тепер очікуємо на підтримку цього рішення Єврокомісії від Ради ЄС", — підсумував Шмигаль.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що Європейський союз знайде рішення щодо надання Україні пакету фінансової допомоги у розмірі 50 мільярдів євро, навіть якщо Угорщина його не підтримає.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 31.01.2024 16:10