Фото: prostir.ua

"Від цього залежить майбутнє Європи": лідери п'ятьох країн закликали ЄС подвоїти зусилля з підтримки України

Лідери Німеччини, Данії, Чехії, Естонії та Нідерландів закликали європейську спільноту подвоїти зусилля щодо допомоги Україні.

Про це йдеться у листі канцлера ФРН Олафа Шольца та прем'єр-міністрів Данії Метте Фредеріксена, Чехії Петра Фіали, Естонії Каї Каллас та Нідерландів Марка Рютте, опублікованому у Financial Times.

За словами політиків, Україна може стикнутися із відсутністю достатньої кількості артилерійських боєприпасів, тоді як зобов'язання партнерів щодо військової підтримки не відповідають потребам країни.

"ЄС та його країни-члени були рішучими прихильниками України від початку повномасштабного вторгнення Росії. І з відчутним успіхом: Росія не змогла досягти жодної зі своїх цілей у розпочатій нею війні. Однак наші зусилля не повинні згаснути. Ми маємо відновити нашу рішучість і подвоїти наші зусилля, щоб забезпечити нашу підтримку стільки, скільки буде потрібно", — наголошують європейські лідери.

Автори листа зауважили, що сьогодні актуальним є забезпечення України боєприпасами та системами озброєння, включаючи гаубиці, танки, БпЛА та засоби протиповітряної оборони.

"Оскільки нові замовлення, які ми розміщуємо сьогодні, потраплять на поле бою лише наступного року, тому ми маємо наполягати на пошуку шляхів прискорення доставки в Україну обіцяних артилерійських снарядів. Це може відбуватися шляхом передачі наявних запасів або спільної закупівлі боєприпасів через наші оборонні підприємства. Країни-партнери також можуть відігравати важливу роль, і вони запрошуються приєднатися до наших спільних зусиль", — йдеться у документі.

До того ж Шольц, Фредеріксен, Фіала, Каллас та Рютте зазначили, що здатність підтримувати оборону України взимку та у довгостроковій перспективі має вирішальне значення — це питання загальноєвропейської безпеки.

"Росія ні на кого не чекає, і нам треба діяти зараз. Якщо Україна програє, довгострокові наслідки та витрати для всіх нас будуть набагато вищими. На нас, європейцях лежить особлива відповідальність. Тому ми маємо діяти. Від цього залежить майбутнє Європи", — заявили лідери п’яти країн.

Нагадаємо, міністр оборони Нідерландів Кайси Оллонгрен заявила, що винищувачі F-16 Україна отримає вже у цьому році. Втім, вона не уточнила, коли саме будуть передані винищувачі Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 31.01.2024 13:26