Фото: Джон Кірбі. Джерело – Getty Images / Global Images Ukraine

Пропозиція спікера Джонсона про допомогу Україні та Ізраїлю: у Білому домі різко змінили риторику

Адміністрація президента США Джо Байдена різко змінила позицію про ідеї спікера Палати представників Майка Джонсона щодо пакету з чотирьох окремих законопроектів, які стосуються допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню.

Про це повідомляє The Hill.

Білий дім 16 квітня заявив, що "з першого погляду" пропозиція спікера Майка Джонсона про серію законопроектів про надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню відповідає запитам адміністрації з національної безпеки. Джон Кірбі, представник Білого дому з питань національної безпеки, повідомив репортерам на борту Air Force One, що адміністрація все ще чекає на подробиці пропозиції Джонсона, перш ніж виносити рішення.

"Важливо те, щоб наші союзники, такі як Україна та Ізраїль, які перебувають під прицілом, буквально під прицілом, отримали необхідну їм допомогу у сфері безпеки якнайшвидше. Тому ми хочемо, щоб вони прийняли закон цього тижня", — йдеться у заяві Кірбі.

Білий дім раніше заявив, що виступатиме проти окремого законопроекту про фінансування допомоги Ізраїлю. Своєю чергою Кірбі підкреслив невідкладність ситуації для України, оскільки її сили щосили намагаються дати відсіч російським силам, а також для Ізраїлю після іранського безпілотника та ракетної атаки минулими вихідними.

За словами представників Білого дому, президент Байден говорив із Джонсоном пізно ввечері у понеділок із приводу цієї пропозиції. Джонсон у понеділок увечері представив свій план надання допомоги національній безпеці під час закритої зустрічі з конференцією Республіканської партії у Палаті представників.

План полягає в тому, щоб спочатку внести процедурну норму, яка регулює усі чотири законопроекти: Україна, Ізраїль та Тайвань отримають свої власні, а четвертий буде присвячений пріоритетам національної безпеки. Потім кожна пропозиція голосуватиметься окремо, на відміну від ухваленого Сенатом закону про іноземну допомогу на суму 95 мільярдів доларів, який об'єднав різні елементи в єдиний пакет і прийняв двопартійну підтримку.

Четвертий законопроект, пов'язаний із національною безпекою, за словами Джонсона, включатиме пропозицію допомогти Україні сплатити допомогу шляхом конфіскації російських активів; план надання деякої допомоги у вигляді кредитів та нові санкції проти Ірану після ударів Тегерану по Ізраїлю у вихідні.

Ця стратегія викликала негайну реакцію з боку деяких консервативних законодавців, які вимагали, щоб будь-яка додаткова допомога Україні супроводжувалася посиленням безпеки на кордоні США та Мексики. Два республіканці в Палаті представників публічно підтримали пропозицію Джонсона про звільнення посади, що потенційно загрожує його посаді спікера, якщо він просунеться із законопроектами про національну безпеку.

Як відомо, Конгрес США з минулої осені не може дійти згоди щодо прохання президента Джо Байдена виділити нові кошти на фінансування допомоги Україні. Цього року Сенат США схвалив законопроект, який передбачає виділення близько 60 мільярдів доларів на фінансування допомоги Україні. Документ передали до Палати представників, але там його досі не винесли на розгляд.


Нагадаємо, 14 квітня голова розвідувального комітету Палати представників, конгресмен-республіканець Майк Тернер повідомив, що вже цього тижня Палата представників США розгляне законопроект фінансування допомоги Україні у війні з Російською Федерацією. Це питання, за його словами, повинне отримати переважну підтримку конгресменів.

Колишній президент Сполучених Штатів Дональд Трамп заявив, що підтримує ухвалення законопроекту про допомогу для України. Однак ці кошти мають надати на умовах позики.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 16.04.2024 21:43