Сенат США. Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

У США запропонували новий законопроект щодо допомоги Україні: які суми закладено в документі

У Сенаті США опублікували новий законопроект щодо додаткового фінансування. Він об'єднує надання коштів на допомогу Україні, Ізраїлю та на зміцнення південного кордону США.

Про це повідомила прес-служба Білого дому. Загальна сума коштів — 118 мільярдів доларів, з них на допомогу Україні передбачено 60 мільярдів доларів, ще близько 14 мільярдів доларів — для підтримки Ізраїлю, на захист кордонів США — 20,23 мільярда доларів.

Згідно із законопроектом, з пакета допомоги Україні близько 20 мільярдів доларів направлять на заміщення складів у самих США, і близько 14 мільярдів доларів підуть на закупівлю нової зброї в американських компаній для ЗСУ.

Окрім того, 14,8 мільярда доларів передбачено на продовження навчання українських військових, обмін розвідданими й інші заходи підтримки, ще 7,85 мільярда доларів — на пряму бюджетну підтримку України, 1,58 мільярда доларів — на підтримку розвитку української економіки у пріоритетних секторах.

У законі також передбачено гуманітарну допомогу мешканцям Сектору Гази, Західного берега річки Йордан і України у розмірі 10 мільярдів доларів.

Президент США у спеціальному зверненні закликав ухвалити новий законопроект і пообіцяв у разі ухвалення підписати його у найкоротші терміни.

"Двопартійна угода про національну безпеку дозволить США продовжувати нашу життєво важливу роботу разом із партнерами у всьому світі, відстоюючи свободу України та підтримуючи її здатність захистити себе від агресії Росії. Як я вже казав раніше, якщо ми не зупинимо прагнення диктатора Путіна до влади та контролю над Україною, то він не обмежиться лише Україною, і витрати для США зростуть", — заявив Байден.

Раніше президент США Джо Байден запропонував Конгресу виділити 106 мільярдів доларів на допомогу Україні й Ізраїлю. Але досі відповідного закону не ухвалили. У Конгресі США тривають суперечки щодо подальшого фінансування допомоги Україні. Питання блокують республіканці, вимагаючи ухвалити імміграційне законодавство. На початку січня у Білому домі заявили, що допомога Україні призупинена до схвалення Конгресом нового фінансування.

Нагадаємо, наприкінці минулого тижня стало відомо, що Палата представників США планує провести голосування щодо законопроекту про допомогу Ізраїлю без України. Сума пакету — понад 17 мільярдів доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.02.2024 07:18