Чак Шумер. Фото: "Голос Америки"

У Сенаті США анонсували голосування за законопроект про допомогу Україні: коли воно відбудеться

Наступного тижня Сенат Сполучених Штатів Америки голосуватиме щодо угоди про прикордонну безпеку, від якої також залежить допомога Україні. Текст угоди буде оприлюднено наприкінці цього тижня.

Таку заяву зробив лідер більшості в Сенаті Чак Шумер, інформує Politico. За його словами, голосування щодо законопроекту буде призначено наступного тижня — це може відбутися не пізніше середи, 7 лютого.

"Це дасть членам достатньо часу, щоб прочитати законопроект перед голосуванням щодо нього", — заявив Шумер.

Як відомо, пакет передбачає допомогу Ізраїлю, Україні та Тайваню, а також фінансування безпеки кордонів і додаткові гроші для реалізації нової політики, передбаченої законопроектом. Перемовини, які стосуються змін у прикордонній політиці, а відповідно й виділення коштів для трьох країн, були відтерміновані на кілька місяців, а нещодавно ключові учасники перемовин щодо угоди висловили сподівання побачити оцінку Комітету з асигнувань Сенату з приводу того, у скільки обійдуться ці зміни в політиці.

Провідний перемовник від Республіканської партії сенатор Джеймс Ланкфорд 1 лютого заявив, що "є люди, які просили три дні, і є люди, які просили три тижні".

За даними Politico, наразі незрозуміло, чи дозволить керівництво Сенату внести зміни до пакета, що може істотно затримати остаточне голосування. Також поки що невідомо, чи винесе спікер Палати представників Майк Джонсон доповнення на голосування в Палаті представників, якщо його ухвалить Сенат.

Нагадаємо, що історія із погодженням Конгресом США документа про військову допомогу Україні тягнеться з осені 2023 року. Президент Джо Байден запропонував конгресменам законопроект про національну безпеку на суму понад 100 мільярдів доларів, включно із 61 мільярдом на допомогу Києву. Документ не погодили республіканці, які заявляли, що хочуть додати до проекту закону норму посилення прикордонних і міграційних заходів на кордоні США й Мексики.

27 грудня президент США Джо Байден підписав останній пакет допомоги для України, на який були виділені кошти. Допомога, вартістю 250 мільйонів доларів, містила боєприпаси для засобів протиповітряної оборони, реактивних систем залпового вогню й артилерії, протитанкові засоби тощо.

Нещодавно Сенат і Конгрес погодили текст угоди щодо кордону США з Мексикою. Втім Джонсон назвав проект угоди "нежиттєздатним". Таким чином він натякнув, що республіканська більшість у нижній палаті Конгресу не планує голосувати за документ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.02.2024 01:43