Сенат США. Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Конгрес США готується до голосування за пакет допомоги Ізраїлю: чи є згадка про Україну

Палата представників США вже наступного тижня планує провести голосування щодо законопроекту про допомогу Ізраїлю. Сума пакету становитиме понад 17 мільярдів доларів. 

Таку заяву зробив спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон, пише Bloomberg.

За словами республіканця, такий крок є необхідним для швидкого забезпечення Ізраїлю допомогою у його протистоянні з ХАМАСом у Секторі Гази. Джонсон наголосив, що наразі "у США немає часу розглядати пакет, який поєднує допомогу Києву та Єрусалиму".

У законопроекті передбачені кошти на ізраїльські системи протиракетної оборони "Залізний купол" і "Залізний промінь". Також будуть профінансовані військові операції США на Близькому Сході та посилений захист американського персоналу в посольствах.

"Хоча Сенат, схоже, готовий нарешті оприлюднити текст свого додаткового пакету після місяців закритих переговорів, їхнє керівництво усвідомлює, що, не включивши Палату представників у свої переговори, вони позбавили можливості швидкого розгляду будь-якого законодавства", — зазначив Джонсон.

За його словами, законопроект не матиме компенсаційних скорочень витрат, на відміну від законопроекту про допомогу Ізраїлю на 14 мільярдів доларів, який був прийнятий Палатою представників через заперечення Демократичної партії.

Нагадаємо, що історія із погодженням Конгресом США документа про військову допомогу Україні тягнеться з осені 2023 року. Президент Джо Байден запропонував конгресменам законопроект про національну безпеку на суму понад 100 мільярдів доларів, включно із 61 мільярдом на допомогу Києву. Документ не погодили республіканці, які заявляли, що хочуть додати до проекту закону норму посилення прикордонних і міграційних заходів на кордоні США й Мексики.

27 грудня президент США Джо Байден підписав останній пакет допомоги для України, на який були виділені кошти. Допомога, вартістю 250 мільйонів доларів, містила боєприпаси для засобів протиповітряної оборони, реактивних систем залпового вогню й артилерії, протитанкові засоби тощо.

Нещодавно Сенат і Конгрес погодили текст угоди щодо кордону США з Мексикою. Втім Джонсон назвав проект угоди "нежиттєздатним". Таким чином він натякнув, що республіканська більшість у нижній палаті Конгресу не планує голосувати за документ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 03.02.2024 23:20