На фото: снаряд GLSDB. Джерело: Saab AB

США у п'ятницю можуть оголосити про передачу Україні далекобійних снарядів, — WSJ

Новий пакет військової допомоги від США вперше міститиме снаряди GLSDB з дальністю до 150 км. Ракети поставлятимуть через Ініціативу сприяння безпеці України (USAI). 

Про це пише The Wall Street Journal.    

За інформацією видання, про новий пакет допомоги на суму $2,2 млрд може бути оголошено вже 3 лютого.  

"Очікується, що наступна партія військової допомоги США для України, про яку може бути оголошено вже у п'ятницю, вперше включатиме розумні бомби більшої дальності, повідомили джерела, знайомі з цим питанням", — йдеться у публікації.
Варто зауважити, що військова допомога, яка фінансується USAI, доставляється в Україну значно довше, ніж передана із запасів армії США.

Що таке GLSDB

Високоточні ракети GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb) є сучасною розробкою компаній Boeing Co і шведської Saab AB. Снаряд здатен вражати цілі на відстані близько 150 км від точки запуску. Для запуску може використовуватися реактивна система залпового вогню HIMARS або борт літака. Крила GLSDB дозволяють їм планувати до цілі, а ракетним двигун забезпечує додаткову дальність польоту. Система наведення дозволяє вражати ворожі об’єкти з відхиленням від цілі не більше 30 см. 

Нагадаємо, у першій хвилі допомоги від союзників Україна має отримати 120-140 сучасних західних танків. Танкова коаліція вже налічує 12 країн-учасниць. Також обговорюється питання щодо можливості передачі 24 одиниць літаків-винищувачів від західних партнерів. 

 
Світ, 02.02.2023 12:01