Скріншот з відео

У французькому Бордо невідомі підпалили мерію під час пенсійних протестів (відео)

У четвер, 23 березня, у французькому місті Бордо під час масових протестів проти підвищення пенсійного віку невідомі підпалили будівлю місцевої мерії. Полум'я охопило вхідні двері до ратуші, пожежу вже загасили.

Про це повідомляє France24.

Пройшли протести у четвер і у Парижі — там протестувальники підпалювали газетні кіоски та сміттєві баки. Після завершення офіційного маршу протесту натовп продовжив активний протест. Численні пожежі охопили і вулиці навколо Place de l'Opéra та на прилеглих територіях.

Поліція висунула звинувачення низці протестувальників. За даними міністра внутрішніх справ Франції Жеральда Дарманена, під час протестів 23 березня 123 поліцейських і жандармів були поранені, а 80 учасників заворушень — арештовані.

Що не влаштовує протестувальників

Сенат Франції 12 березня проголосував за пенсійну реформу попри систематичні протести. Люди обурені рішенням влади, адже реформа пенсійної системи передбачає підвищення на два роки пенсійного віку. Представники профспілок Франції стверджують, що ця пенсійна реформа несправедлива і не потрібна. Опитування Odoxa показало, що четверо з п'яти громадян виступають проти підвищення пенсійного віку.

Експерти вказують, що можливість вийти на пенсію у відносно молодому віці глибоко цінується у Франції, і реформа стане серйозним випробуванням здатності президента Еммануеля Макрона досягти змін, оскільки в країні зростає соціальне невдоволення зростанням вартості життя. Пенсійна реформа Макрона передбачає вихід на пенсію у 64-річному віці.

Реформування пенсійної системи у Франції мало відбутися у 2020 році, але процес заморозили через пандемію коронавірусу. Уряд Франції планує, що пенсійний вік підвищуватиметься на три місяці на рік, починаючи з вересня — і аж до 2030 року. Згідно з цим, з 2027 року для отримання повної пенсії французам потрібно буде відпрацювати 43 роки.

Відзначимо, що Макрон заявляв під час виборчої кампанії у 2022 році про рішучість провести пенсійну реформу до кінця свого другого мандата.

Нагадаємо, на початку лютого у Франції також відбулися протести через пенсійну реформу Макрона. Тоді масові акції протесту відчутно порушили графіки руху поїздів, зокрема й швидкісні лінії, страйк позначився на роботі приміських поїздів столичного регіону, метро та частково наземного транспорту. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 23.03.2023 23:21