Фото: скріншот з відео

У Франції понад 1 млн людей протестували проти пенсійної реформи Макрона

У Франції відбувається другий за місяць страйк проти пенсійної реформи. Французькі профспілки різних політичних напрямів та секторів економіки виявляють своє невдоволення політикою Еммануеля Макрона.

Про це повідомляє Reuters.

Попередні акції протесту проти збільшення до 64 років пенсійного віку у Франції зібрали 19 січня по всій країні близько 1,12 млн учасників. Профспілки заявили про намір перевищити цю кількість мітингувальників на сьогоднішніх протестах.

Загалом у Франції повинно відбутися понад 200 протестних заходів. Французькі телеканали транслюють формування у різних містах країни колон демонстрантів. Дехто почав рух. Найбільші протестні акції очікуються у Парижі.

МВС залучає для забезпечення близько 11 тисяч поліцейських та жандармів. Близько 4 тисяч правоохоронців розташувалися у Парижі.

Масові акції протесту відчутно порушили графіки руху поїздів, зокрема й швидкісні лінії, страйк позначився на роботі приміських поїздів столичного регіону, метро та частково наземного транспорту. 

Окрім транспорту, участь у страйковому русі взяли працівники сфери освіти, енергетичного сектора, пошти, установ державної адміністрації, зокрема мерій.

Пенсійна реформа у Франції — що відомо

Напередодні, перебуваючи в Нідерландах, президент Еммануель Макрон заявив на пресконференції, що пенсійна реформа "необхідна, якщо порівнювати себе з рештою Європи", і що вона потрібна для того, щоб "врятувати нашу систему".

Через підготовку урядом пенсійної реформи в січні, як свідчать опитування громадської думки, знизилися рейтинги Макрона та прем'єр-міністра країни Елізабет Борн. Їхню діяльність схвалюють відповідно 36% і 31% французів.

10 січня прем'єр-міністр представила розроблений урядом проєкт пенсійної реформи, що передбачає збільшення пенсійного віку із 62 до 64 років. Передбачається, що віковий поріг виходу на пенсію поступово переноситимуть з 62 років до 64 по три місяці за рік, і цей процес триватиме до 2030 року. Застосовувати новий режим будуть із покоління французів, які народилися у вересні 1961 року або після.

Відзначимо, що Макрон заявляв під час виборчої кампанії у 2022 році про рішучість провести пенсійну реформу до кінця свого другого мандата.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський написав листа президенту Франції Еммануелю Макрону з приводу можливого допуску російських спортсменів до літньої Олімпіади 2024 року в Парижі.

Суспільство, 01.02.2023 09:02