Ракети ATACMS. Джерело: Вікіпедія

Україна може бити ракетами ATACMS по Криму, — NYT

Пентагон дозволив Україні завдавати удари далекобійними ракетами ATACMS по позиціях росіян в окупованому Криму. 

Як повідомляє The New York Times з посиланням на власні джерела в Пентагоні, після кількох місяців переговорів Україна отримає більш далекобійну версію балістичних ракет, відому як ATACMS, яка може бити по об'єктах на відстані 300 кілометрів.

Високопоставлені американські чиновники відмовилися називати точну кількість переданих ракет та додали, що Україна завдавала ракетних ударів по росіянах далекобійними балістичними ракетами ATACMS 17 та 23 квітня. Удари були завдані по військовому аеродрому в місті Джанкой, що в окупованому Криму, та по військових об'єктах у місті Бердянськ (Запорізька область).

"Мета нових систем великої дальності полягає в тому, щоб посилити тиск на Крим, центр російських повітряних і сухопутних сил, де зараз Росія почуває себе відносно безпечно", — каже неназваний високопоставлений чиновник Пентагону.

The New York Times зазначає, що рішення президента Сполучених Штатів Америки Джозефа Байдена в лютому 2024-го відправити в Україну ракетні системи великої дальності стало серйозною зміною політики. Раніше його адміністрація ухилялася від їх надсилання через побоювання, що Київ використає ці системи для атаки по цілях у Росії, що може призвести до подальшої ескалації конфлікту.

Нагадаємо, що аналітики американського Інституту вивчення війни пояснили, як постачання ракет ATACMS Україні вплине на ситуацію на фронтіНа думку фахівців, такі удари можуть змусити ворога перевести літаки далі від лінії фронту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.04.2024 10:45