Ракети ATACMS. Джерело: "Вікіпедія"

Як постачання ракет ATACMS Україні вплине на ситуацію на фронті: пояснення ISW

Завдяки надходженню нової партії далекобійних ракет ATACMS, українські воїни зможуть послабити логістику російських окупантів, а також завдавати потужних ударів по їхніх аеродромах у глибокому тилу.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

"Ситуація на полі бою продовжуватиме погіршуватися доти, доки українські сили не зможуть отримати і використовувати достатню кількість військової техніки, і в найближчій перспективі українським військам, можливо, все ще буде важко захищатися від російських військ поблизу Часового Яру і на північний захід від Авдіївки", — йдеться у звіті.

Проте аналітики зауважують, що значним підсиленням для ЗСУ буде нова партія ракет ATACMS, адже вони дозволять українським військам послабити російську логістику та вдарити по ворожих аеродромах.

"Озброєні касетними боєприпасами версії ракет ATACMS дозволяють українським силам наносити більш ефективні удари по аеродромах, які можуть більш широко знищувати російські літаки та інші засоби, ніж окремі ракетні удари по окремих літаках", — наголосили в Інституті.

На думку фахівців, такі удари можуть змусити ворога перевести літаки далі від лінії фронту. Зокрема, це стосується російських гвинтокрилів, які окупанти використовують для скидання авіабомб по всій лінії фронту.

До того ж, як вважають аналітики, ракети ATACMS також можуть становити загрозу для російських складів боєприпасів у тилових районах і змусити командування вибирати між укріпленням чинних складів і подальшим розосередженням складів по всій окупованій Україні. Водночас наголошується, що українські удари по російських об'єктах логістики або авіації в глибокому тилу матимуть оперативне значення, але тільки якщо українські сили успішно скоординують їх з наземними операціями, щоб скористатися слабкістю противника.

Нагадаємо, 24 квітня президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню. Він передбачає надання нашій державі понад 60 мільярдів доларів. 

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що новий пакет військової допомоги від Сполучених Штатів Америки міститиме ракети ATACMS і необхідні системи протиповітряної оборони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.04.2024 07:12