Фото ілюстративне зі соцмереж

Україна повернула з окупації ще трьох дітей з родинами

У четвер, 28 березня, з тимчасово окупованих територій вдалося повернути ще трьох дітей з їхніми родинами. При цьому про регіони, де це відбулося, не уточнюється.

Про черговий обмін повідомив виконавчий директор організації Save Ukraine, колишній уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба.

Зазначається, що зараз і діти, і батьки вже в безпеці, проте на них чекає тривалий шлях відновлення. На сьогодні це вже 276 дітей, яких Save Ukraine повернула з Росії та окупованих українських територій.

Микола Кулеба розповів про двох із трьох звільнених дітей. До жінки Надії та її 14-річного сина Михайла росіяни двічі приходили з обшуками. Мама ховала сина під ковдрою і казала, що він хворіє. У школі, куди змушували ходити Михайла, росіяни влаштували Юнармію. Дітей вчили керувати дронами, користуватися зброєю, щопонеділка проводили урок, де вчили доносити. В окупації Надія втратила чоловіка, старша її донька з родиною виїхали в Болгарію. Надія з сином теж хотіла, але мусила лишитися доглядати свекруху, яка захворіла.

"Щоб хоч якось триматися в окупації, багато малювала. Але потім усі малюнки, які стосувалися України, довелося спалити", — зазначив Кулеба.

У населеному пункті Марини та її сина Артура, якому зараз 11, в перші місяці повномасштабної війни зникли продукти з полиць. Деяку гуманітарку видавали в сільраді. Потім на чотири місяці зовсім зник інтернет. Росіяни забороняли користуватися українськими SIM-картками і Telegram, щоб люди не читали українських новин. У школі розповідали, що України вже немає, а Київ — це російське місто. Батьків у навчальні заклади не пускали, школярі вчилися під наглядом озброєної армії Росії.

Спершу Артур ще ходив надвір погуляти з друзями. Але після мінометного обстрілу більше не виходив.

Нагадаємо, що Україні вдалося повернути з російської окупації ще дев'ятьох дітей. Найменшому з малюків — три роки. Про це повідомив голова Офісу президента України Андрій Єрмак.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.03.2024 19:57