Фото: Генштаб ЗСУ

В ISW назвали ключові етапи війни РФ проти України

Час повномасштабного вторгнення РФ в Україну можна розділити на три ключові етапи. Йдеться про період ініціативи окупантів, контрнаступ ЗСУ та період позиційної війни.

Про це зазначили у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

"Російська армія володіла ініціативою та вела наступ з 24 лютого до 3 липня 2022 року. Саме після тимчасової окупації Лисичанська на початку липня наступ російських окупантів у низці напрямків досяг кульмінації", – розповіли аналітика.

Згодом, орієнтовно у вересні, ЗСУ почали свій контрнаступ. Цей період закінчився звільненням західної частини Херсонщини 11 листопада.

Однак аналітики вважають, що Україна з того часу не змогла почати новий великий контрнаступ. Це сформувало новий етап — позиційну війну.

"Цей етап дозволив окупантам повернути собі тактичну ініціативу. Схема доставки західної допомоги сильно вплинула перебіг війни. Постачання 155-мм артилерійських систем американського виробництва у квітні, а потім і установок HIMARS у червні, стали важливими факторами у підготовці українського контрнаступу", — зазначили експерти.

Нагадаємо, нещодавно в ISW пояснили, чому російські війська замінюють "вагнерівців". Ймовірно, так рашисти хочуть посилити наступ у районі Бахмута.

Війна, 30.01.2023 07:51