Фото: соцмережі

В Україні збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям: подробиці від Держслужби зайнятості

З 1 квітня в Україні зросте компенсація роботодавцям за працевлаштування певних категорій громадян. Розмір виплат зміниться у зв'язку з підвищенням мінімальної заробітної плати в Україні до 8 тисяч гривень. 

Про це йдеться на сайті уряду.

Так, розмір компенсації за працевлаштування людей з інвалідністю, учасників бойових дій, тих кому до настання права на пенсію за віком залишилося не більше п'яти років та громадян, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад один місяць тепер становитиме 8 тисяч гривень (50% фактичних витрат на оплату праці, але не більше розміру мінімальної заробітної плати). Тривалість такої компенсації становить шість місяців за кожен непарний місяць роботи працівника.

Компенсація за працевлаштування молоді з-поміж зареєстрованих безробітних (віком до 25 років — в яких страховий стаж менше ніж 12 місяців; віком до 35 років — на перше робоче місце; звільнених зі строкової військової / альтернативної служби — на перше робоче місце) збільшиться до 4 тисяч гривень (не більше 50 відсотків мінімальної заробітної плати). Тривалість такої компенсації становить шість місяців за кожен непарний місяць роботи працівника.

Компенсація за працевлаштування громадян, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад один місяць і мають додаткові гарантії у працевлаштуванні або, тих які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад шість місяців  підвищиться до 3520 гривень (не більше подвійного розміру мінімального страхового внеску, який становить 22% від розміру мінімальної заробітної плати). Тривалість такої компенсації становить 12 місяців за кожен непарний місяць роботи працівника.

Компенсація за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб під час дії воєнного стану з 1 квітня становитиме 8 тисяч гривень (одна мінімальна зарплата за повністю виконану місячну (годинну) норму праці). Тривалість такої компенсації становить не більше трьох місяців, для людей з інвалідністю не більше шести місяців.

Водночас компенсація витрат роботодавця на оплату праці працевлаштованих за направленням центрів зайнятості ВПО збільшиться до 16 тисяч гривень (не вище двох розмірів мінімальної заробітної плати або обчисленої з неї відповідної суми в разі, коли особа працювала неповний місяць). Тривалість такої компенсації становить шість місяців, для осіб які мають додаткові гарантії у працевлаштуванні 12 місяців, за кожен непарний місяць.

Збільшиться і розмір допомоги по частковому безробіттю у розрахунку на одного працівника або ФОПа — до 4 тисяч гривень (не вище 50 % розміру мінімальної заробітної плати). Тривалість такої допомоги становить не більш 180 календарних днів сумарно протягом 36 місяців.

У Державній службі зайнятості зауважили, що максимальний розмір оплати праці за участь у суспільно-корисних роботах теж зросте і з 1 квітня становитиме 12 тисяч гривень за місяць (не більше півтора розміру мінімальної заробітної плати за повністю виконану місячну (годинну) норму праці).

Нагадаємо, очільниця Мінекономіки Юлія Свириденко заявила, що в Україні у 2024 році планують створення 10 тисяч робочих місць для людей з інвалідністю. На це держава виділить 660 мільйонів гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 28.03.2024 12:15